Lungesku: O članstvu u NATO mogu odlučivati samo građani Crne Gore

"NATO će vas učiniti snažnijim kao suverenu naciju. Zato što se sve odluke donose konsezusom, vaš glas će se čuti i računati, svakog dana”, rekla je ona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 12:35h

NATO očekuje da države koje se pridružuju tom savezu pokažu čvrst nivo podrške članstvu, poručila je portparol NATO-a, Oana Lungesku, dodajući da je na građanima Crne Gore da odluče o budućnosti zemlje.

Lungesku je, upitana da prokomentariše činjenicu da je u Crnoj Gori, prema istraživanjima, podrška članstvu u NATO već godinama oko 30 odsto, rekla da je NATO savez demokratija i da demokratski izabranim vlastima treba javna podrška za važne odluke.

Kako je dodala, važno je da javnost u državama aspirantima za članstvo, bude dobro informisana o obavezama i koristi od članstva u Alijansi. “Očekujemo od država koje se pridružuju Alijansi da pokažu da imaju širok i čvrst nivo podrške za članstvo u NATO, ali nije na Alijansi da odluči o budućnosti Crne Gore, već na njenim građanima.

Tako da je na Vladi, koja vodi ka NATO-u, da objasni ljudima da je to pravi put”, rekla je Lungesku agenciji MINA. Komenatrišući navode da bi članstvo u NATO Crnu Goru moglo da košta 500 hiljada eura godišnje, Lungesku je kazala da direktni doprinosi saveznika finansiraju troškove integrisanih struktura NATO-a, koje su plaćene iz zajedničkog fonda.

“Ovi doprinosi predstavljaju veoma mali procenat ukupne potrošnje nacionalne odbrane svake države članice. One doprinose NATO-u u skladu sa bruto nacionalnim dohotkom”, rekla je ona, dodajući da bi doprinos Crne Gore bio izračunat na isti način, u skladu sa najnovijim ekonomskim podacima.

Bilbord podrške članstvu u NATO (foto: čitalac reporter)

Prema riječima Lungesku, godišnji doprinos zajedničkom budžetu treba da se mjeri u odnosu na veće koristi od članstva u Alijansi. “Članstvo u NATO-u omogućava da dijelite cijenu bezbjednosti sa saveznicima, a ta bezbjednosna dobit nije samo vojna, to je korist i od političke podrške saveznika.

"NATO će vas učiniti snažnijim kao suverenu naciju. Zato što se sve odluke donose konsezusom, vaš glas će se čuti i vaš glas će se računati, svakog dana”, rekla je ona.

Lungesku je poručila da NATO vidi vladavinu prava kao važan standard.

“Vladavina prava je prioritet u procesu evroatlantskih integracija. Pozdravljamo napredak koji je Crna Gora dosad napravila i radujemo se implementaciji narednih koraka, koji su sadržani u Godišnjem nacionalnom programu Crne Gore”, navela je ona.

Upitana da li će na proširenje Alinajse biti tema na narednom NATO samitu, koji će biti održan u Velsu, Lungesku je kazala da će Samit obilježiti zaključenje ISAF misije krajem ove godine, kao i novu fazu angažovanja Alijanse u Avganistanu.

Kako je rekla, biće preduzeti naredni koraci da bi se modernizovala Alijansa. “Samit će biti prilika da ponovo potvrdimo vezu između Evrope i Sjeverne Amerike”.

“Proširenje NATO-a je značajno doprinijelo bezbjednosti našeg kontinenta. Vrata članstva u NATO ostaju otvorena za one evropske demokratije koje dijele naše vrijednosti i koje su voljne da nam se pridruže.

U svakom slučaju, zemlje koje žele da pristupe moraju da učine dodatan napor da prođu kroz ta vrata, kao što je rekao generelni sekretar”, navela je Lungesku. Te države, dodala je, moraju da pokažu da su sposobne za ispunjavanje obaveza članstva.

“Aktivno ih podržavamo u naporima da to urade, ali samo one mogu sebe napraviti spremnim i mi ćemo biti spremni kad budu i one”, poručila je Lungesku.

Galerija

Bonus video: