Simović ne vidi problem: Građani vjeruju u izborni proces

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je je da članovi kolegijuma znaju da prestanak rada Radne grupe može izazvati političku krizu
72 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, kolegijum, Foto: Zoran Đurić
Skupština, kolegijum, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2014. 16:45h

Kopredsjedavajući Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborno zakonodavstvo Milutin Simović i Srđan Milić i šef parlamenta Ranko Krivokapić sastaće se sjutra sa šefom Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitjom Drobničem kako bi razgovarali o budućnosti tog skupštinskog tijela koje nakon višemjesečnog rada nije završilo posao.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine da članovi kolegijuma znaju da prestanak rada Radne grupe može izazvati političku krizu, ali da nije bilo definitvnog dogovora o radu tog skupštinskog tijela, već da će se više znati nakon sjutrašnjeg sastanka sa Drobničem. “Razmotriće tu temu i vidjećemo šta dalje” kazao je Bojanić novinarima.

On je kazao da je Pozitivna Crna Gora odlučna da, ukoliko Demokratska partija socijalista ostane pri svojim tvrdim stavovima, neće nastaviti rad u Radnoj grupi.

“Posebno su važni lokalni izbori, i sa ostalim članovima opozicije ćemo razmotriti dalje učešće i da li ima smisla da ta radna grupa u nedogled zasijeda, a da izbori dolaze i da se odigravaju pod istim uslovima koji su i ranije bili” rekao je Bojanić i dodao da će Pozitivna sa ostatkom opoozicije tražiti rješenje da bar onaj dio zakona koji je usaglašen na Radnoj grupi pokušati da nametne da se o njima izjasne sve partije.

Kopredsjedavajući Radne grupe iz DPS-a Milutin Simović kazao je da će Radnoj grupi u radu na zakonima o finansiranju političkih partija i biračkom spisku najvjerovatniji pomoći strani eksperti.

“Većina nas je smatrala da treba obaviti razgovor sa Drobničem kako bi iskazali svoj konačni odnos prema varijanti da dobijemo podršku od Delegacije u smislu angažovanja eksperata dva zakona. DPS je zainteresovan šta kažu eksperti iz EU po tom pitanju” rekao je Simović i dodao da je na Kolegijumu istakao da problem u radu Radne grupe nije u DPS-u.

Simović je kazao da je stepen povjerenja građana u izborni proces na zadovoljavajućem nivou što, prema njegovim riječima, pokazuje izlaznost na lokalnim izborima u Mojkovcu i na Cetinju. “Možemo postaviti kontrapitanje da li izlaznost koju su građani pokazali u Mojkovcu koja je bila preko 80 odsto na Cetinju preko 70 odsto, da li to znači nedostatak povjerenja u izborni proces ili naprotiv”, naveo je Simović.

Potpredsjednik Supštine iz redova Demokratskog fronta Branko Radulović kazao je da će DF procesuirati predloge zakona koji su imali najveći stepen konsenzusa u radnoj grupi.

“Treba 27 poslanika da dođe do vanredne sjednice i mi ćemo to inicirati” kazao je Radulović. On je naveo da bi o zakonima koje će DF pustiti u proceduru moglo da se raspravlja u martu.

Bonus video: