HRA: Eksplozija pred vratima Jevrema Brkovića je zastrašujuća poruka

"Ovakvi incidenti predstavljaju napad na temelje demokratije, na slobodu govora i izražavanja, ali su i kočnica Crne Gore"
18 komentar(a)
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2014. 17:03h

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je, u tonu sinoćnjeg pokušaja zastrašivanja Jevrema Brkovića, na nadležne organe u Crnoj Gori da aktivnije "štiti slobodu izražavanja".

"Sinoćna eksplozija pred vratima stana književnika Jevrema Brkovića može da znači zastrašujuću poruku za ovog pisca koga su 2006. godine u Podgorici, takođe pred zgradom u kojoj živi, napali maskirani napadači metalnim šipkama neposredno nakon što je objavio roman u kome je opisao veze između pripadnika vladajućeg kruga i mafije u Crnoj Gori.

Prilikom tog napada ubijen je Srđan Vojičić, vozač Jevrema Brkovića. Taj napad i ubistvo do danas nijesu rasvijetljeni, niti je bilo ko zbog toga do danas optužen. NVO Akcija za ljudska prava apeluje na nadležne državne organe da potpuno rasvijetle i napad na Brkovića i Vojičića 2006. i pozadinu tog napada, kao i sinoćnju eksploziju pred vratima Brkovića.

Nasilje nad ljudima zbog izražavanja drugačijeg mišljenja mora biti ozbiljno i uvjerljivo suzbijano i kažnjeno u državi kao što je Crna Gora, koja sebe smatra demokratskom, koja je obavezna da aktivno štiti slobodu izražavanja na osnovu svog članstva u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope i OEBS-u i koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji", stoji u saopštenju.

Bošnjačka stranka: Ovo je treći napad na slobodu misli i govora u Crnoj Gori

Bošnjačka stranka osudila je napad na stan crnogorskog pisca Jevrema Brkovića koji se desio sinoć oko 21.20 časova.

"Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje napad na stan poznatog književnika Jevrema Brkovića. Smatramo da je to još jedan u nizu napada na velikog pjesnika, koji je više od dvije decenije u svom javnom angažmanu prepoznat kao borac za demokratiju, slobodu izražavanja i antiratni aktivista u vrijeme agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U poslednjih mjesec dana, nakon napada na redakciju ND Vijesti, novinarku Lidiju Nikčević, ovo je treći napad na slobodu misli i govora u Crnoj Gori. Ovakvi incidenti predstavljaju napad na temelje demokratije, na slobodu govora i izražavanja, ali su i kočnica Crne Gore na putu evroatlanskih integracija.

Bošnjačka stranka traži od nadležnih organa hitno rasvjetljavanje ovog, ali i svih prethodnih slučajeva, kako bi počinioci ovih nedjela odgovarali pred licem pravde", zaključuje se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Bonus video: