Bošnjak: Mugoša podmitio nekog u Agenciji?

Podnijela žalbu na zapisnik Agencije za zaštitu ličnih podataka koja nije utvrdila da li se anketa sprovodi po zakonu
84 pregleda 4 komentar(a)
Miomir Mugoša, Vladan Vučelić, Foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, Vladan Vučelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2014. 18:29h

Agencija za zaštitu ličnih podataka izbjegla je da ocijeni da li je prekršen zakon anketom “Evidentiraj-riješavaj”, koju sprovodi Glavni grad, iako je njen službenik krajem decembra o sprovođenju ankete ispitao gradonačelnika Miomira Mugošu i njegovog zamjenika Vladana Vučelića.

U zapisniku dostavljenom odbornici Pokreta za promjene Branki Bošnjak, koja je Agenciji podnijela prijavu zbog ankete, ne precizira se da li je podgorička uprava prekršila Zakon o zaštiti podataka ličnosti, niti su navedene zakonske osnove za sprovođenje takve ankete.

O izvještaju treba danas da se izjasni Savjet Agencije. Bošnjak je zbog toga podnijela primjedbu na izvještaj, zahtjevajući da se podgoričkoj upravi zabrani anketiranje građana.

“U konkretnom slučaju 'pravni osnov' za obradu ličnih podataka je jednostrana odluka gradonačelnika, što je nezakonito i nedopustivo u sistemima gdje bar na elementarnom nivou postoji vladavina prava. Omogućavanje jednom čovjeku da donosi odluku kojom će se miješati u lična prava građana nespojivo je sa osnovnim principima pravne države, a odsustvo valjane reakcije nadležnih organa, prvenstveno ove Agencije, pokazuje ozbiljne sumnje da su oni koji rukovode njenim radom zarobljeni korupcijom od strane gradonačelnika i drugih u čijem interesu se sprovode ovakve nezakonite akcije”, navodi se u žalbi odbornice PzP-a.

Podgorička uprava je u junu pokrenula akciju kojom je predviđeno, kako je objašnjeno na sajtu Glavnog grada, poboljšanje rada gradskih službi, na osnovu podataka koji će se prikupiti od građana Podgorice. U upitniku koji treba da popune službenici podgoričke uprave od građana traže da im daju matični broj i broj lične karte, što bi se moglo tumačiti kao kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka. Od građana se traže i lični podaci, kao što su poreski identifikacioni broj (PIB), broj telefona, zanimanje, broj članova domaćinstva i srodstvo. Bošnjak je tražila od Agencije da zabrani anketu, navodeći da će DPS dobijene podatke koristiti za predizborne zloupotrebe.

Uništiće podatke kad prođu izbori

Mogućnost zloupotreba ne pominje se u zapisniku sa inspekcijskog nadzora Agencije, već se konstatuje da su podaci o anketiranima dobro zaštićeni. Kako se navodi, zapisnici i podaci u elektronskoj formi čuvaju se u zaključanim ormarima smještenim u kancelariji Centra za informacioni sistem Glavnog grada (CIS) u kojoj rade dva ovlašćena službenika.

Navodi se da samo oni imaju ovlašćena lica za obradu i čuvanje podataka, kao i da je rok za njihovo čuvanje i korišćenje šest mjeseci, nakon čega će biti fizički uništeni. U izvještaju se navodi da je za pola godine anketirano 14. 231 domaćinstvo. “Navedenoj aplikaciji pristupaju uz korišćenje individualne pristupne šifre, čime je pristup odnosnim ličnim podacima, drugim službenicima onemogućen. Podaci se čuvaju u zaštićenom serveru sa rokom čuvanja i korišćenja od šest mjeseci, nakon čega se isti brišu sa elektronske baze.

Lični podaci iz zapisnika nakon unosa u elektronskoj bazi selektivno se prosljeđuju službama Glavnog grada u zavisnosti od vrste podataka koje one obrađuju u svojim zbirkama podataka u okviru svojih nadležnosti i poslova koje obavljaju”, navodi se u zapisniku. Konstatuje se da za anketu nije bilo potrebno trošiti dodatna sredstva iz podgoričkog budžeta, jer su anketiranje sprovodili zaposleni u gradskim službama, koji su prethodno prošli obuku.

Bonus video: