Kalač: Imami agituju za Husovića

Hazbija Kalač tvrdi da su čelnici Islamske zajednice i BS u političkom savezu...
110 pregleda 27 komentar(a)
Hazbija Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Hazbija Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2014. 18:41h

Tvrdnjama da je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) formirana da bi srušila bošnjačko jedinstvo, čelnici Bošnjačke stranke i Islamske zajednice u Crnoj Gori pokušavaju samo da sačuvaju svoje političke pozicije, izjavio je predsjednik BDZ Hazbija Kalač.

On je u intervjuu za portal Bošnjaci.net, kazao da Bošnjačka stranka nije uspjela da se postavi kao faktor u vladajućoj koaliciji, zbog čega stranka Rafeta Husovića ne može da pomogne sunarodnicima iako je u vlasti.

“Bošnjačka stranka ali i Islamska zajednica, odnosno neki njeni službenici koji su se zarad ličnih interesa potpuno stavili u službu jedne političke opcije, propagiraju jednu veliku neistinu smišljenu da se očuva kontrola svakog birača, a sve u funkciji očuvanja aktuelnog režima”, kazao je Kalač.

On je ocijenio da je ulaskom u vladajuću koaliciju Husović pristao na inferiornu politiku, zbog čega njegova stranka ne uspijeva da sprovede važne projekte poput prekogranične regije Sandžak ili ulaganja u opštine na sjeveru Crne Gore. Zbog toga će se, smatra on, predstavnici Bošnjaka u vlasti suočavati sa sve težim izazovima.

“Oni sada nemoćno pokušavaju da uplaše 'mečku rešetom', poručujući DPS-u da se ne igra njihovim strpljenjem jer bi mogli preći u vlast, ali na drugu stranu. Uloga koju je BS prihvatila je da pošto-poto bude u vlasti, jer odgovornost državne politike po njima pripada samo crnogorskim partijama, a Bošnjaci treba da se zadovolje pratećom političkom ulogom, gdje će državi biti od koristi u specijalnim vezama sa nekim tzv. muslimanskim državama”.

Kalač je ocijenio da je ulaskom u vladajuću koaliciju Husović pristao na inferiornu politiku

Kalač je kazao da će se njegova stranka zalagati za projekat prekogranične regije Sandžak, poboljšanje položaja Bošnjaka i spašavanje države od “ideološko-kriminalnog posrnuća”. On je rekao da će BDZ komunicirati sa bošnjačkim strankama u regionu, navodeći da je saradnja sa zvaničnim Sarajevom normalna jer su tamo glavne insitucije Bošnjaka.

Upitan da prokomentariše zaokret DPS-a ka Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) Kalač je rekao da je primjetna jaka naklonjenost vladajuće stranke ka “pravoslavnom istoku, i pored zaklinjanja u Evropsku uniju”. On smatra da je ključni problem u približavanju činjenica da je SPC vjerska organizacija koja prevazilazi državne okvire.

“Ovim zaokretom se otvaraju mnoga pitanja na koja bošnjački političari i čelnici Islamske zajednice nemaju nikakav odgovor. Oni su pristajanjem na podanički odnos režimu prosto suzili svoj manevarski prostor da čak i na manje izazove ne mogu imati nikakvog uticaja. U kontekstu novih zaokreta državne politike i najavljenih prestrukturiranja u vladajućoj koaliciji, uloga bošnjačkih političara i Islamske zajednice svakog dana postaje sve manja”, smatra on.

Bonus video: