Popović: Krivokapić spriječio intoniranje himne u Parlamentu

Predsjednik LP, Andrija Popović, kazao je da će te sjednice parlamenta i ubuduće biti održavane bez intoniranja državne himne.
15 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.01.2014. 12:13h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić uradio je sve da spriječi intoniranje himne na početku konstitutivne sjednice novog saziva Skupštine Crne Gore i prve sjednice proljećnjeg i jesenjeg zasjedanja, kako je predlagala Liberalna partija (LP), saopšteno je danas iz te stranke.

Predsjednik LP, Andrija Popović, kazao je da će te sjednice parlamenta i ubuduće biti održavane bez intoniranja državne himne.

"To je rezultat scenarija koji se u režiji predsjednika Skupštine odigrao u crnogorskom parlamentu krajem prošle godine, i kojim se dokazalo da je nekim pojedincima, na najvišim funkcijama, najbitniji, trenutno umišljeni politički interes“, navodi se u saopštenju Popovića.

On je naveo da neupućeni u crnogorska politička zbivanja ne bi mogli ni pretpostaviti da je Krivokapić predsjednik tradicionalno suverenističke partije, koji čak pokušava da napravi državotvorni blok od političkih subjekata na čijem su čelu bivši i sadašnji najviši funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP).

Popović je podsjetio da je predlog LP da se državna himna intonira na početku sjednice novog Saziva Skupštine Crne Gore, kao i prve sjednice proljećnjeg i jesenjeg zasijedanja koje bi se ubuduće obavezno održavale na Cetinju, bio tri puta u skupštinskoj proceduri i dva puta dobio potrebnu poslaničku većinu.

"Međutim, Krivokapić je sve uradio da do toga ne dođe i da se naša himna ne izvede u parlamentu države, po čemu je Crna Gora jedinstvena u svijetu“, tvrdi lider liberala.

Prema njegovim riječima, Krivokapić je „volšebnim političkim mahinacijama, tumačeći Poslovnik Skupštine na način na koji se on ne može tumačiti, napravio da se ne poštuje volja većine poslanika i da se izglasana Odluka vraća ponovno u proceduru, kako bi je devalvirao i uprkos jasno izraženoj volji poništio“.

"Razočaravajuće zvuči da polovina poslaničkog kluba njegove partije, na posljednjoj sjednici Skupštine, nije podržala izmjenu Poslovnika u dijelu izvođenja državne himne, ali i čitavi poslanički klubovi partija koje su, bar deklarativno, državotvorne“, kazao je Popović.

Tome, kako je naveo, treba dodati i situaciju da te političke snage istovremeno pokušavaju diskreditovati Njegoša, kao nesporno najvećeg crnogorskog sina, čije sveukupno djelo može služiti na čast pripadnicima svih vjera i nacija, koje Crnu Goru doživljavaju kao svoju državu.

"Misli Petra Drugog Petrovića Njegoša počivaju na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima - slobodi, pravdi, borbi dobra protiv zla, čovjekoljublju, zaštiti slabih i nejakih, a neka njegova djela sežu još dalje, okrenuta tajnama postojanja, života, smrti, kosmosa“, kazao je Popović.

On je naglasio da, iako je jedan od prioriteta liberala zaustavljanje instrumentalizovane podjele crnogorskog društva, ne može baš sve biti predmet političke trgovine.

"Opravdano se postavlja pitanje kuda plovi ovaj crnogorski brod, čiji nacionalni homogenizam i razvoj patriotizma kao neophodnog uslova za što pozitivniji odnos društva prema sopstvenoj državi, kopni svakodnevno od obnove državnosti 2006. Godine“, naveo je Popović.

Bonus video: