Nikolić u svakoj od 39 grupa prijateljstva

U Skupštini navode da kroz grupe prijateljstava jačaju saradnju sa parlamentima drugih država i unapređuju međudržavne odnose
383 pregleda 22 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: Boris Pejović
Andrija Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2018. 07:10h

Skupština Crne Gore je u okviru parlamentarne saradnje formirala 39 grupa prijateljstva a u njima zasada nema predstavnika opozicije. Poslanici opozicije odbili su da budu u radnim tijelima Skupštine dok im se ne omogući da vode pojedine odbore. Opozicija je donedavno bojkotovala rad Skupštine, dok se poslanici Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i pokreta URA još nijesu vratili u parlament.

Prema podacima objavljenim na sajtu Skupštine, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je najbrojniji u grupama prijateljstava, kao i potpredsjednici parlamenta Genci Nimanbegu i Branimir Gvozdenović. Nikolić je, kao predsjednik Odbora za međunarodne odnose, član svih 39 grupa prijateljstava, Gvozdenović je u 21 grupi prijateljstava, a Nimanbegu u jednoj manje.

U Skupštini navode da kroz grupe prijateljstava jačaju saradnju sa parlamentima drugih država i unapređuju međudržavne odnose.

“Na kontinuitetu dobre prakse i ostvarenih rezultata, Skupština je u 2017. godini formirala 39 grupa prijateljstva. Obrazovane u cilju unapređenja odnosa između parlamenata, umrežavanjem kontakata između parlamentaraca, grupe prijateljstva pružaju efikasnu komplementarnu platformu zvaničnoj diplomatiji”, navodi se u izvještaju parlamenta za 2017. godinu.

Navodi se da formiranjem tih grupa Skupština ostaje posvećena parlamentarnoj diplomatiji, kao najefikasnijem načinu učvršćivanja odnosa sa zemljama regiona, EU i svijeta. Skupština je formirala grupe prijateljstva sa parlamentima Albanije, Egipta, Australije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije i Francuske. Crnogorski poslanici sarađuju i sa parlamentom Gruzije, Holandije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Hrvatske, Irana, Islanda, Italije, Izraela, Jordana, Kosova, Kuvajta, Mađarske, Makedonije, Malte, Njemačke, Poljske, Rumunije, Rusije i SAD.

Bonus video: