Burna 2013. godina: Afera Snimak, predsjednički izbori, DPS i SDP...

Donosimo pregled najznačajnijih događaja iz oblasti društva i politike koji su obilježili godinu za nama
109 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2013. 16:59h

24. januar - Glavni odbor DPS-a podržao kandidaturu Filipa Vujanovića za predsjednika Crne Gore. Prethodno je SDP odlučio da ne podrži Vujanovića.

15. februar - Objavljeni transkripti sa sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, koji su označili početak afere “Snimak”, na kojima se čuje kako rukovodstvo DPS-a dogovara, uoči parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2012, dogovara da budžetskim sredstvima obezbijedi zapošljavanje svojih članova i simpatizera kako bi se obezbijedilo što više glasova.

7. april - Održani predsjednički izbori na kojima je, prema rezultatima Državne izborne komisije Filip Vujanović osvojio 161.940 glasova, a nezavisni kandidat Miodrag Lekić 154.290 glasova.

20. april - Održan veliki građanski prostest zbog optužbi opozicije da je DPS pokrao predsjedniče izbore. Uprkos najavma o dugotrajnom bojkotu parlamenta, opozicija je vratila u skupštinske klupe, pri čemu je DPS morao da pristane na formiranje Anketnog odbora i radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstava, čemu je prethodio i pritisak Brisela.

5. jul - Lider SDP-a Ranko Krivokapić, govoreći o DPS-u, ocijenio da će autoritarnom vlašću, “nemanjem vladavine prava, dobre ekonomske politike, doći u poziciju kralja Nikole da su glavari trošili novac sirotinje, da su važile zelenaške kamate, da su vladale nepravda i socijalno raslojavanje i da je sve to omogućilo da se desi Podgorička skupština”.

31. jul - Skupština usvojila izmjene Ustava u oblasti pravosuđa, što je bio ključni uslov da Evropska komisija otvori poglavlja 23 i 24 sa Crnom Gorom.

31. jul - Anketni odbor usvojio tehnički izvještaj o parlamentarnoj istrazi u aferi “Snimak”, bez zaključka da li je DPS zloupotrebljavao državne resurese u izborne svrhe.

6. avgust - Premijer Milo Đukanović izjavio je da je, izostankom potrebne većine za rebalans budžeta, parlament poslao poruku da želi da zatvori KAP, preuzme ulogu vlade i uvede “parlamentarnu diktaturu”.

7. oktobar - Osveštan saborni Hram Hristovog vaskrsenja, čemu je prisustvovao i vrh DPS-a, što je, uz niz prethodnih i kasnijih poteza čelnika te partije, ocijenjeno kao ponovno približavanje te partije i SPC.

9. novembar - Savjetnik predsjednika i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović održao predavanje u policijskim kampu na Zlatici, na kome je instruirao policajce kako da se ponašaju tokom izbora u Mojkovcu.

16. novembar - DPS osvojio vlast na izborima na Cetinju, u Mojkovcu, dok je u Petnjici formirao vlast sa Bošnjačkom strankom

18. decembar - Crna Gora otvorila sa EU pet pregovoračkih poglavlja od kojih su poglavlje 23 i 24 ključna za dalji napredak zemlje na putu ka članstvu.

7. decembar - Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Pljevljima Milivoje Tomčić podigao u okviru istrage o aferi “Snimak”, optužni predlog protiv direktora Centra za socijalni rad Jusa Ajanovića i Ermina Nuhanovića, zaposlenog u toj ustanovi, kao i protiv još 12 Pljevljaka zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

9. decembar - Premijer Milo Đukanović boravio u zvaničnoj posjeti Beogradu, prvi put nakon 10 godina.

10. decembar - Bivši guverner Centralne banke i koordinator Foruma 2010 za finansijski sistem Ljubiša Krgović optužio vladu Mila Đukanovića za formiranje kriznog komiteta za rješavanje “problema Prve banke, iza koje stoji porodica premijera Mila Đukanovića i njihovo najbliže okruženje”.

Galerija

Bonus video: