Ukoliko se ne istraži napad na "Vijesti", pregovori sa EU bi mogli biti ugroženi

Američka ambasadorka je kazala da su neprihvatljivi napadi na novinare i ugrožavanje slobode medija
37 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 18:17h

Ukoliko država do kraja ne istraži slučaj napada na redakciju "Vijesti" mogli bi biti ugroženi pristpni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom, ocjenili su ambasadri Sjedinjenih Amričkih Država i Njemačke Su Kej Braun i Pius Fišer.

Oni su posjetili redakciju "Vijesti" da bi, kako su kazali, pružili podršku nezavisnim medijima i ukazali na njihov značaj u društvu.

Nakon sastanka sa direktorom "Vijesti" Željkom Ivanovićem i urednicima Mihailom Jovovićem i Neđeljkom Rudovićem, Fišer je kazao da je zabrinjavajuće što se napad desio 10-ak dana nakon što je otvoreno 23. i 24. poglavlje, koja se odnose na vladavinu prava.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

"Sada sve zavisi od istrage relevantnih institucija. Ukoliko bude rezultata i ako budu gonili one koji stoje iza napada, mislim da to neće usporiti pregovore. Ako se budemo svjedoci ponašanja kakvo smo imali u prošlosti, kada su napadi prošli bez prave istrage i rezultata, bojim se da bi procesi bili usporeni", kazao je Fišer.

Američka ambasadorka je kazala da su neprihvatljivi napadi na novinare i ugrožavanje slobode medija, navodeći da Vašington od crnogorskih institucija očekuju rezultate.

"Očekujemo od Vlade da sprovede jaku i agresivnu akciju, istraži, uhapsi i osudi one koji su povezani sa ovim i ostalim slučajevima napada na novinare", kazala je ona, navodeći da bi napad mogao ugroziti procese integracija.

"Žalosno je da se napad desio u zemlji koja stremi ka evro-atlanskim integracijama i koja teži demokratiji. Ovo nije način na koji se to postiže i nadam se da će biti političke volje da se uradi ono što je neophodno".

Ivanović je kazao da je u razgovoru sa ambasadorima ukazano na značaj slobode medija na uspostavljanje demokratije, te da bi pregovori sa EU trebali da znače podstrek slobodi medija i radu novinara.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

On je kazao da će Njemačka i SAD pratiti dalja dešavanja povodom napada i da to će biti jedan od kriterijuma za ocjenjivanje napretka u evroatalsnakim integracijama.

Bez podrške Brisela i Vašingtona, kako je kazao, nezavisni mediji bi teško mogli opstati u okolnostima u kojima funkcionišu.

"Očigledno je da u vrhu vlasti ne postoji razumijevanje za neophodnost demokratskih promjena i funkcionisanje nezavisnih i kritičkih medija. Sa tim što će raditi demokratske snage unutar Crne Gore, a njihov dio su i nezavisni mediji, i sa inputima iz Brisela i Vašingtona mislim da je neminovno da će ovo društvo da se kreće naprijed. Sada je pitanje da li ćemo u tome potrošiti tri, pet ili deset godina, jednog, pet ili deset ljudi", kazao je on.

Galerija

Bonus video: