Predlozi za sudije: Prošli Iličković,Gogić, Drašković, Šarkinović i Muratović

Većinu na Ustavnom odboru dobila tri kandidata za sudije
307 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2013. 13:00h

Ustavni odbor predložio je danas pet kandidata za sudije Ustavnog suda, o kojima bi, kako je najavljeno, parlament trebalo da glasa na kraju današnjeg zasjedanja. Prema saznanjima agencije MINA, predloženi su sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, advokat Milorad Gogić, rukovodolac Službe za pravne poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku Dragoljub Drašković, sudija Apelacionog suda Mevlida Muratović i savjetnik ministra unutrašnjih poslova, Hamdija Šarkinović.Članovi Odbora nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, nijesu željeli da kažu imena kandidata, već su saopštili da će to svi čuti danas kada poslanici budu o tome raspravljali na plenumu.

Aktuelni sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, advokat Milorad Gogić i rukovodilac službe za opšte poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) Dragoljub Drašković dobili su juče od većine članova Ustavnog odbora podršku za izbor za sudije Ustavnog suda.

Kako “Vijesti” saznaju, u prvom krugu podršku su dobili Iličković i Gogić, dok je Drašković naknadno zaslužio glasove većine članova odbora.

Drašković je na kontrolnom saslušanju prošle sedmice kazao da je član DPS-a. On je bio dugogodišnji direktor RAE čiji Odbor direktora donosi odluke o cijenama struje koje je često, na inicijativu NVO sektora, obarao Upravni sud.

Iličković je bivši potpredsjednik i poslanik SDP-a. Gogić je bio dugogodišnji sudija, između ostalog i nekadašnjeg Saveznog ustavnog suda. On je u prijavio naveo da je Srbin, a smatra se bliskim SNP-u, moguće i Demokratskom frontu (DF).

Ustavni odbor će danas odlučivati koje će još dvoje kandidata biti predloženi za sudije Ustavnog suda, a koje će birati parlament dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom.

S obzirom na to da su kandidati, koji su do sada prošli, član DPS, bivši funkcioner SDP i advokat blizak SNP-u ili DF-u, onda je moguće da će, na osnovu političkog kompromisa, podršku dobiti kandidati bliski Pozitivnoj i jednoj od preostale dvije opozicione partije.

Prema informacijama “Vijesti” u najuži izbor su ušli još četiri kandidata, među kojima su, sudija Apelacionog suda Mevlida Muratović i predavač na Pravnom fakulteta Univerziteta Crne Gore Siniša Bjeković.

Članovi Odbora nakon sjednice nijesu željeli da daju izjave novinarima, već su saopštili da će nastaviti sa radom danas.

Za sudije Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva Odbora, prijavilo se 14 kandidata.

Odbor je prethodno sasušao i sudiju podgoričkog Privrednog suda Natašu Bošković, sekretarku Zakonodavnog odbora Skupštine Snežanu Kaluđerović, zamjenicu zaštitnika ljudskih prava i sloboda Marijanu Laković, advokata Ranka Perovića, generalnog sekretara Ustavnog suda Ljiljanu Radović, direktora Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesnu Ratković, zamjenika specijalnog tužioca Mira Samardžića, savjetnika ministra unutrašnjih poslova Hamdiju Šarkinovića i bivšeg poslanika Vaselja Siništaj . Skupština bira sedam sudija Ustavnog suda od čega dvoje predlaže predsjednik države.

Bonus video: