DF: DPS neće da se dogovori, jer bi izgubili i do 10 odsto glasova

“I onda je sa vrha došlo naređenje da se to mora prolongirati i da ne smije da zaživi”, zaključio je Đukanović
83 pregleda 13 komentar(a)
Radna grupa za izborno zakonodavstvo, Foto: Savo Prelević
Radna grupa za izborno zakonodavstvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2013. 14:10h

Članovi Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, nadaju se da će završiti rad i da će biti pronađeno rješenje nakon što su to tijelo danas napustili predstavnici Demokratskog fronta (DF). Poslanici Fronta napustili su danas sjednicu Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, nakon rasprave o dva predloga Zakona o biračkim spiskovima i poručili da to znači i kraj njihovog rada u tom tijelu. U nastavku sjednice, kopredsjedavajući Radne grupe, Srđan Milić, rekao je da je ona oformljena kao volja svih, i da napuštanje Fronta predstavlja poraz "onog za šta smo se borili, ali ne i gubitak svega onog što smo uradili".On je kazao da svi poslanički klubovi na Kolegijumu predsjednika parlamenta treba da daju svoje viđenje. Milić je kazao da on na eventualnoj narednoj sjednici tog tijela neće biti kopredsjedavajući. "Nakon sjednice biće upućena informacija predsjedniku parlamenta i Kolegijumu. Nijesam ovlašćen da kažem da grupa prestaje sa radom, ali jesam što se mene tiče i mog mjesta kopredsjednika. Ne bih omalovažio ovo na čemu smo radili do sad jer postoji pisani trag o mnogo čemu", rekao je Milić.

Simović: Nije problem bio stav DPSKopredsjedavajući Radne grupe, Milutin Simović, rekao je da je siguran će biti još sjednica tog tijela i da je trenutna odluka Fronta da napusti rad. On smatra da problem nije nastao u vezi sa stavom DPS-a već, sa nerazumijevanjem. Prema riječima Simovića, DPS do kraja ostaje privržena potrebi nastavka dijaloga i u namjeri da se pažljivo oslušaju stavovi njihove političke konkurencije, a da se posebno pažljivo saslušaju i eksperti EU.“Nije danas bio problem političkih stavova DPS-a, već je došlo do problema jer se imalo nerazumijevanje u odnosu na stavove nadležnog državnog organa, konkretno Ministarstva unutrašnih poslova”, rekao je Simović.

Vukoviću nije dragoPoslanik DPS-a, Miodrag Vuković, kazao je da mu nije drago što je danas na taj način završen rad Radne grupe, “bilo da je to privremeno ili trajno”.On je kazao da ne treba doživljavati kao poraz to što priča nije dovedena do kraja.“Nijesmo stigli ni na neke rokove koje smo sebi postavili, a rekli smo da nam rokovi mogu biti i mengele na nogama. Ove stvari su dovoljno ozbiljne da su završene onda kada se složimo da su završene”, kazao je Vuković.Prema njegovim riječima, što se tiče DPS-a u informaciji koja se upućuje Kolegijumu treba da se navede da je DPS spremna da nastavi rad dok se posao ne završi na kvalitetn način, “bez političke isključivosti i sebičnosti”.Poslanik Socijaldemokratske partije, Rifat Rastoder, apelovao je da Radna grupa nastavi rad, podržavajući da se Kolegijum obavijesti o “pat poziciji, i da se vidi da li su svi voljni da nastave, ko i kako ”.

Pozitivna: DPS neće da se dogovoriPoslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, rekla je da je razvoj situacije pokazao da DPS ne želi dogovor, navodeći da na sjednicama “imaju pitku priču”, ali da suštinski ne žele promjene. Ona je dodala da takvim radom neće biti vraćanja povjerenja u izborni proces.“Očigledno je da ta spremnost ne postoji, jer DPS želi da demonstrira silu i moć kroz postojeća zakonska rješenja koja su krajnje neadekvatna”, zaključila je Jasavić.

Koprivica: Sjetite se građanaPoslanik Hrvatske građanske inicijative, Ljerka Dragićević rekla je da je ranije bilo i težih situacija ali da su stvari bile riješene. Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica rekao je da ne misli da je poslije šest mjeseci rada u Radnoj grupii izgubio vrijeme. On je rekao da se treba zapitati nakon današnjih i dešavanja u proteklih mjesec, da li je Radna grupa koja je trebalo da vrati povjerenje u izborni proces to i učinila.“Zamolio bih vas da na tom famoznom Kolegijumuu koji rješava sve probleme u Skupštini, pa će vjerovatno i ovaj, da imate malo u vidu, ne samo interese međunarodne zajednice, i neke javnosti, nego prije svega građana, koji žele da se u izborni proces vrati povjerenje”, poručio je Koprivica. Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Vuk Maraš, kazao je da su se danas na sjednici čula rješenja, prema kojima izvršna vlast govori zakonodavnoj kako će i u kojim rokovima da defiiše zakonska rješenja. On je rekao da se tačka na aferu Snimak neće staviti, bez obzira na Rad radne grupe, navodeći da na tome insistiraju evropske institucije.

Đukanović: Iz vrha došlo naređenje Poslanik Fronta, koji je do danas bio član Radne grupe, Milutin Đukanović, rekao je da se došlo u situaciju da je DPS došao sa novim predlogom, podsjećajući daje prije tri mjeseca objavljeno da je Zakon o biračkim spiskovima usaglašen.“DPS je danas odustao od svojih stavova, i kako mi da se ponašamo? Mi ne želimo da obmanjujemo građane da radimo nešto. Predlagali smo im da djeluju amandmanski na nacrt koji smo zajednički usaglasili, a oni kažu-djelujte vi amandmanski na predlog koji je napravio Predrag Sekulić”, rekao je Đukanović novinarima po završetku sjednice. Upitan kako vidi dalje rješavanje situacije on je rekao “ne znam, da vidimo može li nešto na Kolegijumu da se uradi”.Đukanovića je kazao da je proces blokirao DPS, i da oni ne žele da se dogovore.“Oni kažu da to ne treba da zaživi za lokalne izbore, i da što više odugovlače. Ko je redovno pratio Radnu grupu, vidi da je opozicija predložila zakonska rješenja kojima se sprječava krađa na izborima”, kazao je Đukanović.On je naveo da je opozicija “pogodila pravo u metu”, navodeći da je DPS prosto izračunao da bi primjenom novog izbornog zakonodavstva bili u minusu pet do deset odsto glasova.“I onda je sa vrha došlo naređenje da se to mora prolongirati i da ne smije da zaživi”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: