Danilović: Nećemo čekati EK, ne kradu njih na izborima, nego nas

"E ako ćemo čekati da se neko izjasni u februaru ili u martu, a imao je mogućnost da se izjasni cijelo vrijeme"
99 pregleda 13 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2013. 18:28h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović poručio je da će 26. ili 27. decembra predložiti izborne zakone, ako za to bude raspoloženja na Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo.

Danilović je, na konferenciji "Novac i politika" rekao i da neće čekati do februara ili marta sa izbornim zakonom, prenosi portal CDT-a.

"E ako ćemo čekati da se neko izjasni u februaru ili u martu, a imao je mogućnost da se izjasni cijelo vrijeme. A da je bog otac, a ne EK, neću da čekam. Ako su imali što da kažu trebali su do sad. Ne kradu njih na izborima nego nas", kazao je Danilović i dodao:

"Ja razumijem (Mitju) Drobniča. Njemu se ne žuri, ali meni se žuri sa usvajanjem novih standarda. Zato vi možete da pošaljete zahtjev u avgustu ili u septembru, a oni u decembru da vam kažu čekajte do marta. U martu će onda da kažu da su izbori bili pošteni i po demokratskim standardima. Neka taj gospodin ili gospoda preuzmu odgovornost i objasne javnosti zašto smo mi sad u ovakvoj situaciji".

Sve veći pesimista

Poslanik DF-a je poručio da je sudbina Zakona o finansiranju partija vezana za sudbinu rada u Radnoj grupi.

"Postoji mogućnost da završimo sa sjajnim rezultatom ili da ne uradimo ništa. Kako vrijeme odmiče sve sam veći pesimista i nijesam siguran šta će se sve dogoditi. Insistiraćemo da ovaj zakon prije 31. decembra uđe u proceduru. Ništa novo ne možemo izmisliti", rekao je on.

I poslanik DPS-a Branko Čavor kazao je da je bio pesimističan na početku rada Radne grupe jer je postojala potreba da se postigne kompromis i zadovolje interesi partija, ali da vodi računa o stručnost u radu.

"Treba uključiti stručnjake koji su sa nama i koji su u EU, koji mogu neutralnim pogledom pomoći da dođemo do kompromisa. I nama je stalo da imamo dobre zakone i uređen sistem. Davaćemo dalji doprinos".

Čavor je poručio da ne podržava brza rješenja i ograničene rokove nego da treba doći do dobrih zakona koji su dugoročni i koji se neće mijenjati za godinu dana.

Pozitivna: Ako može DIK bez partija

Na pitanje da li ovako uređena DIK može kontrolisati partije, Danilović je rekao da ta institucija ima i nadzornu i kontrolnu ulogu, a ostalo je na Demokratskoj partiji socijalista da li to hoće da usvoji ili ne.

"Pokazaćemo im da nas je vrlo teško izigrati. Iz privatnih izvora se finansira samo DPS, niko tako ne finansira opoziciju. Nikad tako ne dobijemo ni cent, nemamo državnu imovinu. Jednom u četiri godine anketiramo javnost, dok za DPS to rade i Mugoša i Marović", rekao je Danilović.

Ipak Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore kazao je da bi volio da u DIK-u nemamo nikog iz partija:

"Da li je to realno? Ne znam. Ovo sad je jedino realno rješenje. Na posljednjoj sjednici podgrupe smo usvojili ove odredbe, ali stav DPS-a nismo čuli".

Govoreći o nadležnostima institucija koje bi trebalo da nadziru rad partija, Bojanić je kazao da revizija sama po sebi traži vrijeme.

"To traje i radi se poslije izbornog procesa. Društvo o tome ima korist tek na sljedećim izborima. DIK novim predlogom direktno u toku izbornog procesa može da reaguje", dodao je on.

Da garantuju svojima, kad su mogli onima koje nikad nisu vidjeli

U toku prvog panela predsjednica CDT-a Milica Kovačević naglasila je da revizija nije isto što i kontrola. Ona je ponovila i da se CDT protivi predlogu da država garantuje za partije

"Pitanje kredita je problematično, dobre prakse govore da političke partije ne treba da budu zavisne od javnih izvora. Jeftino je kršenje zakona. Najveća kazna je 20 hiljada eura", kazala je ona.

Na to je odgovorio Bojanić koji je kazao da su partije prinuđene da finansiraju svoj rad i da imaju problem jer nemaju svoju imovinu:

"Mi nismo nismo imali finansijsku istoriju poslovanja...nismo mogli da apliciramo za kredite, garantovali smo ličnom imovinom. DPS ima čime da garantuje, mi ne. Novac je bitan tokom kampanje, niko vas ni zašto ne čeka".

Dio budžetskog novca se, kazao je on, direktno uplaćuje banci kao otplata duga, preko Ministarstva finansija:"Ne treba država da garantuje za sve naše kredite, samo onoliko koliko imamo rezultata na prošlim izborima".

Ni Danilović nema ništa protiv državnih garancija za partije.

"Pošteno je da država garantuje za kredite partijama kad je 100 miliona garantovala licima koje nikad nije vidjela. Ovdje garantujete za svoj politički subjekt", kazao je on.

U toku rasprave o problemima u finansiranju partija Čavor je kazao i da se stalno priča da nema političke volje, dok praksa pokazuje suprotno:

"Da je stvar u tome ne bismo došli do formiranja Radne grupe ni do otvaranja poglavlja 23 i 24. To znači da političke volje ima. Od 9 preporuka GRECO pet su ispunjenje, 4 djelimično". On smatra da DIK treba jačati stručnim ljudima i osnaživati njene kapacitete.

Konferenciju "Novac i politika" je organizovao CDT uz finansijsku podršku BTD-a

Bonus video: