Parlamentarizam na rožajski način: Smrzavaju se u đačkim klupama, nemaju sat...

U više navrata smo inicirali i nabavku laptopova za odbornike
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 20:00h

Uslovi u kojima rožajska Skupština radi oko deceniju su izuzetno loši i nedostojni funkcije koju obavlja, smatraju opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu.

Osim što odluke u interesu kvaliteta života građana donose u klupama koje liče na školske, čitaonica gradske biblioteke u kojoj se održavaju skupštinske sjednice je izuzetno skučena, a zimi i neprijatno hladna.

Predsjednik kluba odbornika SDP–a Idriz Nurković je kazao da su poslednjih nekoliko godina pare u budžetu odvajane za rješavanje tog problema, ali da se u rebalansu ta stavka brisala.

„Ne znam iz kog razloga, novac se nađe za sve, ali ne i za unapređivanje uslova u kojima rade odbornici. Kao da je u pitanju nekakva smišljena sabotaža“, rekao je Nurković.

On smatra da sala u kojoj se održavaju sjednice Skupštine opštine nema elementarnih uslova za „normalna zasijedanja“.

„Tijesna je, skučena, pa je samim tim i nemoguće napraviti pristojan raspored sjedenja. Tako odbornici SDP –a imaju najlošiji tretman, hendikepirani smo, smješteni u poslednjem redu. Teško nam je da pratimo govornike, a nerijetko predsjedavajući ne vidi kada se naši odbornici jave za riječ, pa to činimo po dva, tri puta. Kada na zasjedanju imamo nekoliko gostiju moramo da ustajemo kako bi mogli da prođu“, rekao je Nurković.

„Improvizovano“ grijanje, prema njegovim riječima, pričinjava dodatan problem.

„Sala je uglavnom hladna, a kada se uključi to grijanje od buke se jedva čujemo. Takve uslove za rad jedan lokalni parlament sebi ne bi smio da dozvoli“, smatra Nurković.

Nedostaju, ističe, i drugi tehnički uslovi.

„Nekoliko puta smo tražili da se postavi jedan sat kako bi odbornici imali orijentaciju o tome koliko još imaju vremena da govore. Ovako minutažu mjeri pedsjednik Skupštine, pa često ima onih koji vjeruju da su uskraćeni. U više navrata smo inicirali i nabavku laptopova za odbornike koje bi koristili na revers. Na primjer, Strategiju razvoja na 132 strane, koju ćemo razmatrati ove sedmice, dobili smo u elektronskoj formi. Mnogi nemaju mogućnost da je tako pogledaju pa moraju da se dovijaju na razne načine da dođu do nje kako bi se pripremili za raspravu“, rekao je Nurković koji je dodao da je takvo stanje neodrživo i da se hitno mora mijenjati „kako bi parlament mogao normalno da funkcioniše“.

„Ovako imamo utisak da se radi o opstrukciji i da se postojeće stanje drži namjerno kako odbornici ne bi mogli kvalitetno da rade“, kazao je Nurković.

Odbornik Bošnjačke stranke Osman Nurković dijeli mišljenje opozicionog kolege. Smatra da su uslovi u kojima se održavaju sjednice rožajskog parlamenta „jako loši i ne pružaju ni minimum mogućnosti za normalan rad“.

„Slobodno mogu reći da ozbiljnija mjesna zajednica ima bolje uslove za okupljanje i održavanje sjednica... Za normalan rad parlamenta, prije svega je potreban prostor koji će se u ovim zimskim uslovima zagrijati, jer je ovo što se radi nasilje nad odbornicima i vjerujem, pokušaj vlasti da rasprave što kraće traju“, ocijenio je Nurković.

On smatra da su, pored većeg prostora za smještaj i kretanje odbornika, potrebna i razna tehnička pomagala koja su “uslov za normalan rad“.

„Ovakvi uslovi za rad parlamenta su dokaz neozbiljnosti vlasti, koja je godinama obećavala i najavljivala izgradnju aneksa uz postojeću opštinsku zgradu, u kojem bi se izgradio i prostor - sala za rad lokalnog parlamenta. Nažalost, to je ostalo mrtvo slovo na papiru kao i mnoga obećanja koja ova vlast nije ispunila. Nadam se da od proljeća, i da hoće, neće biti više u situaciji da bilo šta radi, jer će biti u zasluženoj opoziciji, a to će raditi neko ozbiljniji i odgovorniji“, rekao je Nurković.

Predsjednik kluba odbornika DPS – a Ruždija Kalač je kazao da su uslovi u kojima zasijeda lokalni parlament „kakvi takvi - isti za sve odbornike“.

„Svjesni smo da nijesu na visokom nivou, da ih treba unaprijediti, što će i biti učinjeno kada se za to stvore materijalne pretpostavke. U godinama ekonomske krize odbornici vladajuće partije (DPS) su smatrali da je bolje raspoloživi novac usmjeriti u projekte od kojih interes imaju građani, nego praviti komociju političarima. Iz dana u dan radimo na stvaranju boljih uslova za život svih nas pa će na red doći i skupštinska sala u koju je neophodno uložiti značajna sredstva“, rekao je Kalač.

Reporteri pišu na koljenima

Nisu samo odbornici Skupštine Rožaja u lošem položaju u svojoj sali. Još gore od odbornika, koji imaju makar stolove ispred sebe, prolaze predstavnici medija koji čak nemaju ni podlogu za pisanje, već rokovnike u kojima vode bilješke moraju da drže na krilu.

Takođe, reporteri su svako malo prinuđeni da ustanu, ukoliko bilo ko poželi da prođe pored mjesta na kojima sjede.

Galerija

Bonus video: