Drobnič nakon otvaranja poglavlja 23 i 24: Sad se hapšenjima mjeri uspješnost

Vladavina prava je kao krv u organizmu: važna je za djelovanje svih ostalih organa, rekao je Drobnič za emisiju "Načisto"
50 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 08:48h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da otvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja uspjeh i ozvaničenje najteže i najizazovnije faze u kojoj će istrage, osude i hapšenja biti glavni test funkcionalnosti sistema.

On je u emisiji “Načisto” TV Vijesti rekao da će istrage i hapšenja biti test koliko je borba protiv organizovanog kriminala uspješna. Po tome će se, kako je kazao, mjeriti uspjeh institucionalnih rješenja.

Na pitanje da li će biti moguće otvaranje novih poglavlja, ukoliko nema konkretnih rezultata u ta dva poglavlja, Drobnič je kazao da je na to teško odgovoriti.

“Vladavina prava je kao krv u organizmu: važna je za djelovanje svih ostalih organa. Odgovor je dakle pozitivan - ukoliko ne bude rezultata, to može negativno uticati na otvaranje i zatvaranje svih ostalih poglavlja”, kazao je Drobnič

Na pitanje da li delegacija notira stigmatizaciju insajdera i zviždača, različitih ljudi koji ukazuju na prljave tragove i poslove u ovoj državi, Drobnič je kazao kako se u dokumentima koji su mu do sada bili na raspolaganju, kao i u raspravama, nije išlo na pojedinačne slučajeve.

EU nije zaboravila na Kusovca

Odgovarajući na pitanje da li su se bavili slučajem kada je bivši urednik državnog lista “Pobjeda” Srđan Kusovac, "udario" direktno na komesara za proširenje Evropske komisije Štefana Filea koji je tada naveo da da je “u vrijeme kada su Rusi krenuli na Češku on bio na strani Rusa“, Drobnič je potcrtao da mu je to „i te kako zapalo za oko“.

“Nama je žao da je to tako napisao urednik jednog uglednog lista. Eto, to je još jedna negativna konstatacija”, kazao je Drobnič.

Na pitanje da protumači da li je takva izjava Kusovcu bila preporuka da bude imenovan za šefa Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, Drobnič je rekao da tu nema stava EU.

“Međutim, sigurno se treba pitati kakvu poruku je Vlada željela poslati EU”, kazao je Drobnič.

Cijelu emisiju "Načisto" sa Mitjom Drobničem možete pogledati ovdje:

Galerija

Bonus video: