Gvozdenović: Obezbijedićemo novac za sanaciju odlagališta na Vasovim vodama

Ministar smatra da otpad treba shvatati kao kao resurs
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 16:16h

Vlada je danas usvojila Agendu reformi u komunalnoj oblasti kojom je predviđeno rješavanje pitanja otpada na Vasovim vodama u Beranama, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, Ministartvo će preduzeti sve da se obezbijedi novac za sanaciju odlagališta na Vasovim vodama, čiji su troškovi predviđeni oko 900 hiljada eura.

"Da li će da se radi reciklažni centar (u Beranama), kao jedan kompletan sistem ili će dio matrijala da se odlaže u Podgorici i Baru, i prave se ugovori sa njima"

Gvozdenović je kazao da reforme u komunalnog oblasti mogu da traju nekoliko mjeseci ili godina, i da zahtjevaju, kako je naveo, ozbiljan rad svih koji učestvuju u tom postupku.

"Želimo efikasno, održivo i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti. Lako je reći, ali ne i jednostavno ostvariti, ali nudimo jasna i precizna rješenja. Ostvarivanjem ovog cilja najveće benefite imaće građani, pravna i fizička lica u Crnoj Gori", kazao je Gvozdenović novinarima nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje u komunalnom sektoru karakteriše nedostatak pokrivanja troškova, visok procenat obavljenih usluga koje ne donose prihod, nedovoljan kvalitet i visoka cijena usluga, nizak stepen naplate i nedostatak novca.

"Prioriteti su da se unaprijedi kvalitet komunalnih usluga, da izgradimo komunalnu infrastrukturu, da realizujemo sporazume u oblasti komunalnih djelatnosti koje će da objedine određene elemente da učinimo taj sistem efikasnim, organizaciju komunalnih preduzeća kako da podignemo na veći nivo«, naveo je Gvozdenović.

On je kazao da su među prioritetima i regulacija sektora, obezbjeđivanje načina finansiranja komunalnih predzeća i formiranje cijene komunalnih usluga koje, kako je naveo, obezbjeđuju visok kvalitet i razvoj, kao i da obezbijedi se novac od 1,5 milijardi eura, "koji će ostati u državnom vlasništvu".

Gvozdenović je kazao da je ključna promjena svijesti građana, pojašnjavajući da otpad ne treba shvatati kao problem, već kao resurs.

"Druga stvar je da se u Beranama mora organizovati selektivno odlaganje otpada", rekao je Gvozdenović.

Onda, kako je naveo, beranska uprava ima dvije opcije.

"Da li će da se radi reciklažni centar, kao jedan kompletan sistem ili će dio matrijala da se odlaže u Podgorici i Baru, i prave se ugovori sa njima", zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: