Dušan Raičević zvanično na čelu Opšine Bar: Dobio glasove i SDP-a

Iz sale su prije glasanja izašli odbornici DF, SNP, URA, Demokrata i Prave Crne Gore
199 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Raičević, Foto: Radomir Petrić
Dušan Raičević, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.08.2018. 11:49h

Dušan Raičević, popredsjednik Opštine u prethodnom mandatu i nosilac liste DPS na lokalnim izborima, izabran je danas za predsjednika Opštine Bar na sjednici lokalnog parlamenta. Za njega su javno glasali 27 odbornika vlasti- DPS, SD i Biram Bar, te oba odbornika opozicionog SDP-a.

Iz sale su prije glasanja izašli odbornici opozicionih DF, SNP, URA, Demokrata i Prave Crne Gore u znak protesta zbog dešavanja u izbornom danu lokalnih izbora.

Raičević je sa 34 godine najmlađi predsjednik Opštine Bar do sada. Prije nego što je položio zakletvu, i nega za.govornicom i odbornike u sali iznenadio je aktivista DPS iz Sutomora Ratimir Vujošević koji je sa strane došao do govornice sa flašom šampanjca.

U prvom obraćanju barskoj javnosti kao novi predsjednik, Raičević je istakao da će uspješnost rada lokalne uprave mjeriti kvalitetom života građana.

"Nadam se da će ovaj dom (SO) biti mjesto donošenja značajnih odluka za razvoj Bara. U mom doživljaju politike, uvijek je u prvom planu interes građana Bara. Među prvm zadacima koje ćemo sprovesti su stvaranja novih perspektiva zapošljavanja. Podržavaćemo preduzetništvo, ući u partnerstvo i sa onima koji tek počinju, i sa onima koji već razvijaju svoje biznise, pomoći ćemo sposobnim mladim ljudima da razviju svoje biznis ideje. U saradnji sa barskom privredom najavljujem aktivnosti na uklanjanje biznis barijera i stvaranja boljeg ambijenta za zaposljavanje i biznis. U Čanju, Sutomoru i Šušanju napravićemo nove puteve i pješačke pothodnike i mostove, a infratsrrukturna kruna biče rekonstrukcija puta preko Sutormana od Virpazara i Bara sve do vladimirskih Kruta", rekao je Raičević.

On je ukazao da će u saradnji sa Vladom Bar ući u dugo najavljivane projekte turističkih luksuznih naselja Maljevik i Dubovica, “potvrdićemo da nam je turizam strateško opredjeljenje”. Do kraja ovog mjeseca, on očekuje da SO donese PUP i odluke o naknadama za bespravne objekte, a do kraja godine najavio je donošenje Studije o vodosnabdijevanju bezvodnib krajeva opštine-Mrkojevića, Krajine i Crmnice.

Predsjednica odborničkog kluba DPS Branka Nikezić je prije glasanja predstavila biografiju Raičevića -r ođen je 1984. u Baru gdje je završio osnovnu i srednju školu kao nosilac diplome Luča, diplomirao je 2007. na ACMT-u Dubrovnik, područnoj jedinici američkog univerziteta Ročester, usmjerenje Razvoj preduzetništva, i dobio zvanje diplomirani ekonomista menadžmenta. Nosilac je Cum Laude obilježja, prethodne četiri godine obavljao je funkciju potpredsjednika Opštine, neoženjen je i član Rotari kluba Bar od 2012. Raičević je inače sin pokojnog visokog finkcionera DPS Miodraga Mikija Raičevića. a prije ulaska u politiku, bavio se privatnim biznisom.

Dosadašnji predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić (DPS) kazao je da novoj vlasti ostavlja 2,5 miliona eura na računu, isplaćene plate za jul, devet miliona eura odobrenih kredita i tri miliona eura granta, i poželio novoj vodećoj garnituri još više uspjeha.

Mr Dejan Đurović (DF) kazao da neće učestvovati u glasanju zbog onoga što se dešavalo u predizbornoj kampanji, dodajući da je za vrijeme izbora jedna grupacija “iz prodavnice “kikiriki sjemenke” potplaćivala građane za glas, a druga grupacija obećavala 50 mjesta u opštinskom i 200 mjesta u državnom preduzecu”.

"Glasalo se da ti brat od tetke dobije mjesto čitača vodomjera ili mahača zastavom na aerodromu Podgorica. Da su bili fer izbori, pružili bismo ruku, ovako nećemo ni glasati. (Raičeviću) nemojte biti poslušnik, sljedeca godina vam je 1997, moraćete gledati na koju čete stranu. Opozicija je u SO dobila nepristojnu ponudu da bude zastupljena sa po jednim odbornikom i to je naznaka da ovaj parlament neće vratiti ugled, koji je srušen. Na odbornicima vlasti nije da brami, već da kontroliše izvršmu vlast, niste vi advokati vlasti već predstavmici naroda, od toga će zavisiti i vaš ugled u gradu", rekao je Đurović.

Momčilo Leković (Demokrate) je rekao da sa kolegama iz koalicije “Bar za 21. vijek” napušta salu jer neče da glasa zajedno sa onima koji su “brat, ali sa DPS-om”.

"U izborima smo imali fantome-bivše direktore luke koji su u kikiriki prodavnicama kupovali glasove, ali i diverzantske grupe sačinjene od rođaka i unuka ovdje prisutnih koji su ove fantomske izborne štabove branili od mene. Za takve imam samo prezir. Što se izbora gradonačelnika tiče, dvije struje DPS biraju čovjeka koji je pro forme, a o Baru će da brinu dvojica- trojica iz sjenke. Odlazeći predsjedmik je prvo detaljno obrazlagao zašto ne treba pasrela u Sutomoru, a onda je pozdravio njenu gradnju, to rade samo pioni. Ne podržavamo one koje postavlja Milo Đukanović lično, nismo za protočne bojlere Đukanovića i Gvozdenovića oličene u odjelu prvog čovjeka Bara", rekao je Leković.

Božidar Čarmak (Prava Crna Gora) kazao je da neće glasati zbog izbornog dana obilježenog “kikiriki izbornim procesom koji do danas nije riješen”.

"Uprkos tome što imamo mladog gradonačelnika, ovakav izbor je samo smokvin list koji prikriva nastavak dekadentne gradske politike i uništene gradske privrede, mi tu ne vidimo model obnove Bara", rekao je Čarmak.

Vasilije Lalošević (SNP) je Raičeviću poručio da mu u političkom smislu želi što brži odlazak sa vlasti, “a u ljudskom smislu svu sreću ovog svijeta”.

"Imate 28 odbornika i ne seirite zato, 1996 u novembru jedinstveni DPS j eimao dvotrećinsku vlast, a osam mjeseci kasnije došlo je do raspada sistema. Nevjerovatno je da u komisiji za izbor i imenovamje budu sva četiri predsjednika partija vlasti, tako pravite neku vrstu kanala za ljude, ko može a ko ne", rekao je Lalošević.

Dragan Vojvodić (SDP) je kazao da če klub te partije podržati Raičevića “da ne bi bilo naknadnog prebrojavanja”. On je kazao da SDP apsolutno nema obavezu prema nikome “nego prema naših 1.400 glasača i zato ćemo podržati Raičevića kao mladog čovjeka koji može nešto da pokrene”, dodajući da će odbornici SDP biti konstruktivna opozicija u SO Bar.

-Znam da vlasti ne trebaju ova naša dva glasa koliko”đjavo popio”. Naši glasovi su slobodni i časno zarađeni, stidio bih se da smo na drugačiji način dobili i jedan glas, pa makar nas i ne bilo na narednim izborima, samo da ovom narodu bude bolje. Zbog ove izjave me niko nece vrći ušima. Mnogo je žuči proliveno od Maljevika, bojim se, biće i ubuduće, neka Raičević tu otvori četvoro oči-kazao je Vojvodić.

Branka Nikezić je na navode opozicije replicirala da je mislila kako neće biti potrebe za raspravu, ali, “za izborni dan smo inkriminisani kao da smo ne znam što radili, a naši aktivisti su bili u jednom privatnom lokalu, za razliku od onih koji su došli da ih kinje i tražili zgodno mjesto za transparente kako se tu kupuju glasovi”.

"Kako se onda traži kooperativnost opozicije i vlasti, kako ići naprijed istom stazom? Mislite li da ćemo gutati sve i raditi ono kako vi kažete, instrukcije iz stranaka koje nisu pokazale nikakvu ljudskost. Nemate dokaze, a držite nam pridike. Naročito je teško kad se izgubi i osvoji manje od plana. Prilikom nasrtaja na fantome, kako.kaže Leković, u tom lokalu su bili samo papiri, tražili su nešto što nisu mogli naći. Pominje Leković nečije unuke-moj unuk je bio među članovima Savjeta mladih koji su aktivno učestvoivali u izborima, na čast partiji. Neću komenatisati Pravu Crnu Goru, od njih se ničemu ne čudim, hvala SDP koji je najavio podršku našem predsjedniku, ograđujem se od Laloševića", rekla je pored ostalog Nikezić.

Ispred opozicije je na izlaganje Nikezić reagovao Lalošević koji je u tom trenutku jedini od opozicije3 bio u sali.Napominjući da je zapanjen količinom “srdžbe, bijesa i sujete u jednoj izjavi, kao požar u Grčkoj”, on je poručio da se ne može dirati u ljudskost nikome.

"Treba da se podvuče crta šta nije dobro, spustimo loptu i idemo dalje, nemojte u ljudskost da se diramo. Može se lako ponoviti 1997, pa ćemo onda vidjeti šta i kako. Politika me naučila strpljenju koje nemam u građanskom životu,ovakve izjave nisu dobar put", rekao je Lalošević.

Radomir Novaković Cakan (Biram Bar) je Branki Niketić poručio da ne treba zahvaljivati ljudima koji misle svojom glavom, dodajući da SDP “želi dobto Baru”.

"Suština je da Bar treba da ide naprijed. To što oni sad podržavaju Raičevića, ne znači da ce uvijek biti uz nas. Neki danas opet napadaju one koji imaju rezultat, i opet nakon napada bježe iz sale. Nemaju oni budućnost. M iz “Biram Bar” gledamo budućnost, najveća odgovornost za dalji razvoj grada je na onima sa najvećim rezultatom, dakle na Dušanu (Raičeviću). Nadam se da ćemo uspješno sarađivari, “Biram Bar” će pomagati ali i kritikovati ako nešto ne bude u redu", kazao je Novaković.

Za vršioca dužnosti sekretara SO Bar izabrana je Aleksandra Grabež (SD), koja je u prethodnom mandatu bila na tom mjestu.

Izmijenio skoro pola parlamenta

Kuriozitet današnje sjednice SO je „hokejaška” rotacija odbornika, najveća od početka višestranačkog života u Baru. U klubu DPS je novih čak deset od ukupno 15 odbornika dr Vesna Đokvučić, Andrea Pajković, dr Miroslav Knežević, Aleksandar Markolović, Nevenka Plantak, dr Jovan Ivović, Samira Striković, Miloš Fuštić, Alen Đelošević iAmmar Borančić. U klubu SD su novi Milena Đonović, Stefan Šušter, Osman Đokić i Goran Simić, u „Biram Bar” Vladimir Lekić, a na listi „Bar za 21. vijek” Miloš Šušter.

Bonus video: