Drobnič: Izgraditi povjerenje građana u izborni proces

On je ocijenio da je zakon o finansiranju političkih partija centralno pitanje u reformi izbornog zakonodavstva
0 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Itb-berlin.de
Mitja Drobnič, Foto: Itb-berlin.de
Ažurirano: 11.12.2013. 15:16h

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, pozvao je članove skupštinske Radne grupe da nastave odlučno sa radom na izbornom zakonodavstvu, ocjenjujući da na pravi način treba razmotriti kvalitet reformisanih akata i lakoću njihove primjene.

Drobnič je ocijenio da je inicijativa parlamenta da pokrene sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva sa ciljom izgradnje povjerenja građana u izborni proces veoma pozitivan korak, navodeći da Radna grupa stvara velika očekivanja u zemlji i kod međunarodne zajednice.

"Evropska komisija (EK) je pažljivo pratila njihov rad, i veoma se radujemo da vidimo rezultate njihovog rada u predstojećem periodu. Posebno smo zadovoljni da je ova reforma zajednički napor vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, kao i zbog toga što je radna grupa konsultovala predstavnike civilnog društva i uzimala u razmatranje njihove predloge", kazao je on za portal Centra za demokratsku tranziciju.

Kako je kazao, očekivano je da takav inkluzivan pristup doprinese ukupnom kvalitetu i legitimitetu konačnih zakonskih rješenja.

"Svjesni da se radna grupa bavi osjetljivom i kompleksnom materijom, podržavamo njihovu odluku da koriste međunarodno iskustvo najboljih stručnjaka u ovoj oblasti i sa zadovoljstvom ćemo ovo podržati kroz TAIEX mehanizam", dodao je Drobnič.

On je poručio da će EK pažljivo pratiti razvoj situacije u vezi sa izmjenama tog važnog zakonodavstva, koje treba da bude od ključnog značaja u kontekstu predstojećih lokalnih izbora 2014. godine u nekim opštinama.

"Pozivamo članove Radne grupe da nastave odlučno, ali istovremeno mislimo da na pravi način treba razmotriti kvalitet reformisanog zakonodavstva i lakoća njihove primjene", naveo je Drobnič.

Drobnič je naveo i da će biti važno i da se radi na političkoj predstavljanosti RAE populacije, čije šanse za ostvarenje cenzusa za ulazak u parlament nastavljaju da budu ozbiljno smanjene.

On je ocijenio da je zakon o finansiranju političkih partija centralno pitanje u reformi izbornog zakonodavstva.

"Od slične važnosti je i Zakon o biračkom spisku, gdje EK očekuje da će novi zakon o jedinstvenom biračkom spisku na pravi način ispuniti preporuku OSCE/ODIHR-a da se poveća javno povjerenje u kvalitet biračkog spiska", kazao je Drobnič.

Kako je saopštio, još jedan važan doprinos demokratizaciji i promociji političkih prava u Crnoj Gori je jačanje političke predstavljenosti žena.

"Posljednje izmjene zakonodavstva usmjerene na povećanje broja žena – poslanica i odbornica – nijesu dale željene rezultate".

Drobnič je naveo i da će biti važno i da se radi na političkoj predstavljanosti RAE populacije, čije šanse za ostvarenje cenzusa za ulazak u parlament nastavljaju da budu ozbiljno smanjene.

On je poručio da izborno zakonodavstvo treba da obezbijedi snažnu, nezavisnu, profesionalnu Državnu izbornu komisiju (DIK) sa jasnim nadležnostima i kapacitetom da prati primjenu zakona, i nepristrasno i profesionalno reaguje na identifikovane i prijavljene slučajeve zloupotreba.

"Samo unapređenje zakonodavnog okvira nije dovoljno – potrebno je ojačati i finansijske i ljudske resurse DIK-a", ocijenio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, da bi izbori u potpunosti odražavali volju naroda, izborni proces mora uživati visok nivo povjerenja građana.

"Ovo povjerenje građana je moguće samo kada se izbori sprovode u skladu sa postojećim međunarodnim principima i najboljim praksama za izbore".

"EK očekuje da Crna Gora napravi jasno i široko prihvaćeno razgraničenje između javnih i partijskih interesa, i da osigura adekvatno praćenje odavno postojećih preporuka za izborno zakonodavstvo OSCE/ODIHR u cilju obnove javnog povjerenja i integriteta izbornog procesa", rekao je Drobnič.

Delegacija EU će, dodao je, nastaviti sa pažljivim praćenjem reforme izbornog zakonodavstva, uključujući i zakonodavni okvir za poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

"U svjetlu novog pristupa pregovorima o pristupanju, od Crne Gore će se očekivati da blagovremeno ispuni sve obaveze sadržane u odgovarajućim Akcionim planovima i izgradi mjerljive rezultate kada je u pitanju njihova primjena", poručio je Drobnič.

Bonus video: