Skraćen mandat odbornicima beranskog parlamenta

Odluku o skraćenju mandata donijelo je 18 odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije, jer su odbornici opozicije napustili sjednicu
99 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 19:42h

Skupština opštine Berane donijela je odluku o skraćenju mandata odbornicima lokalnog parlamenta, čime su se stekli uslovi za raspisivanje vanrednih izbora u ovoj opštini, nakon što je odvojen dio njene teritorije koji je pripao novoformiranoj Opštini Petnjica.

Odluku o skraćenju mandata donijelo je 18 odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije, jer su odbornici opozicije napustili sjednicu.

Opozicija je naprije dala primjedbu da se ne mogu zamijeniti odbornici sa područja Petnjice, njih četvorica, što je učinjeno prije početka sjednice, i da takva većina nema legititmet građana Berana.

Oni su takođe tražili da se prije svih tačaka dnevnog reda raspravlja o razrešenju predsjednika opštine, koji takođe odlaskom 6,5 hiljada glasača sa područja Petnjice, nema legitimet.

TV Vijesti, Boban Obradović

Skupština je usvojila njihov predlog da se ta tačka stavi na dnevni red, ali kao posljednja, što je za njih bilo neprihvatljivo.

Osamnaest odbornika DPS-SDP su nakon toga nastavili sami da rade. Skratili su mandat, usvojili odluku o privremenom finasiranju opštine u periodu januar – mart 2014. godine.

Preostalo je da u nastavku sjednice odrade još nekoliko tačaka dnevnog reda, koje su naknadno uvrštene.

SNP: SDP ponovo pomogao DSP-u

"Danas je SDP ponovo pomogao DPS-u i to dva puta. Odbornici SDP-a u beranskom parlamentu podržali su predlog DPS-a o donošenju odluke o skraćenju mandata gradske Skupštine, čime su se stekli uslovi za raspisivanje vanrednih izbora u Beranama. Drugi slučaj se odigrao u Mojkovcu gdje je odbornik SDP-a podržao predstavnika DPS-a za predsjednika novog saziva gradskog parlamenta", saopšteno je iz Medijskog centra SNP.

Dodaje se da su predstavnici SDP-a su "ponovo pokazali svoju dosljednost, na pravoj strani istorije".

"Nas u SNP-u zato čude izjave nekih iz samog vrha Demokratskog fronta koji su iznenađeni ovakvim postupcima SDP-a. Ne možemo se čudom načuditi da su baš oni koji su nas mjesecima unazad ubjeđivali da će SDP napraviti taj iskorak, vjerovali u kopernikanske zaokrete SDP-a. Valjda su se sada uvjerili u iskrenost i dosljednost SDP-a, osim u slučaju da nijesu preuzeli ranije neke lične obaveze prema vrhu te partije", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: