Krgović: Vladin krizni komitet spasavao Prvu banku i propale poslove

Krgović kaže da građani ne bi osjećali ovakvu krizu da premijer i njegovo okruženje nijesu spasavali sopstveni umjesto javni interes
72 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 09:01h

Građani Crne Gore ni izdaleka ne bi na ovaj način osjetili ekonomsku krizu da Vlada, prodajom EPCG i novim zaduženjima, nije rješavala probleme Prve banke, iza koje stoji porodica premijera Mila Đukanovića i njihovo najbliže okruženje, i “njihove interese u KAP-u i Željezari, njihove građevinske i poslovne poduhvate na tržištu nekretnina”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” bivši guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), koordinator Foruma 2010 za finansijski sistem, Ljubiša Krgović.

“Kada je eskalirala kriza 2008. u Vladi su osnovali neki neformalni krizni komitet u koji su uključili i CBCG, jer su bili srećni što smo, zbog mjera koje je preduzela CBCG za ograničavanje kreditnog rasta, izbjegli ekonomski slom kao Island. Mi smo to tijelo u šali zvali krizni komitet za rješavanje krize u firmama i poslovima članova tog komiteta.

To je bila surova, ali tačna šala. Da nijesmo, a to još uvijek činimo, prodajom Elektroprivrede i novim zaduženjima rješavali njihovu banku, njihovu lošu namjeru, neznavenost i interes u KAP-u i Željezari, njihove građevinske i poslovne poduhvate na tržištu nekretnina, građani Crne Gore ni izdaleka ne bi ovako osjetili ekonomsku krizu”, rekao je Krgović.

“Da bi oni pokrili svoje promašaje, ostaje samo da nam, radi fiskalne održivosti, uvedu i porez na vazduh koji udišemo”, dodao je Krgović.

Kako komentarišete optužbe dijela opozicije da bi Đukanović trebalo krivično da odgovara zbog kredita od pet miliona eura koji njegova firma “Global Montenegro” i dalje duguje Hipo alpe adria banci jer postoji sumnja da se radi o pranju novca, a čitav posao je počeo od 1,5 milona kredita koji je uzeo od Pireus banke, bez ikakvog zaloga?

Uprava za sprečavanje pranja novca, Komisija za sprečavanje konflikta interesa, CBCG i druge institucije, prije svega tužilaštvo moraju u ovakvim slučajevima da reaguju i obavijeste javnost.

Vladajuća struktura nas svakodnevno zasipa informacijama o ispunjavanju evropskih standarda, a koji primjera radi izgleda ovako - njemački predsjednik države je zbog kredita za kuću od oko 800 hiljada eura uzetog od prijatelja podnio ostavku uz obrazloženje da ne može da bude moralni uzor njemačkim građanima.

U Skandinaviji je ministarka podnijela ostavku zato što je na aerodromu pelene za bebu slučajno platila službenom, a ne ličnom platnom karticom.

Švajcarski guverner je podnio ostavku jer je njegova supruga iskoristila informaciju vezanu za kurs USD/CHF i ostvarila zaradu na tržištu. Svojevremeno je njemački guverner podnio ostavku jer je sa sinom besplatno proveo nekoliko dana na jahti jedne komercijalne banke.

Našim nadležnim institucijama, ni u snu, ne pada na pamet da se bave mnogo težim i ozbiljnijim primjerima korupcije na visokom nivou.

Naprotiv, imamo primjera da su ovakva ponašanja bila preporuka za napredovanje u političkoj karijeri. Pojedine firme mijenjaju svoju poslovnu orijentaciju, naglo napreduju kako njihovi stvarni, odnosno skriveni vlasnici mijenjaju funkcije, odnosno napreduju u političkoj karijeri.

Cijeli intervju pročitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 10. decembra

Galerija

Bonus video: