Brajušković ćuti o lažnom svjedočenju: Ovako mi vraća što sam mu pomogao

"Za pomoć koju sam pružio niti sam tražio glas ili kontra uslugu, niti je bilo vrijeme izbora"
350 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 14:23h

Predsjednik opštine Kolašin Darko Brajušković najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zbog neovlašćenog snimanja razgovora.

Brajušković u saopštenju ne komentariše to što se na snimku čuje priznanje da je lažno svjedočio na sudu.

"Iako su dnevne novine Dan, po ustaljenoj praksi, tendenciozno pokušale lično da me diskredituju, zapravo su samo potvrdile ono što sam i ranije u medijima govorio o ovom slučaju. I prije mog političkog angažmana, zatim dok sam bio predsjednik opštinskog odbora DPS-a i danas kao predsjednik Opštine Kolašin uvijek sam nastojao da pomognem svim mojim sugrađanima, kojeg god političkog opredjeljenja bili. To se jasno čuje i na snimku koji je Dan objavio.

Za pomoć koju sam pružio niti sam tražio glas ili kontra uslugu, niti je bilo vrijeme izbora. Sada cijela crnogorska javnost vidi što sam dobio zauzvrat. Ne mogu da biram ni ko će mi se ni kada obratiti za pomoć, ali jednako reagujem na svaku molbu, uvijek pokušam da pomognem i nikada na štetu drugih. I pored ovog nekorektnog gesta mog sugrađanina koji je od mene dobio samo dobro, a vratio mi tako što me nezakonito snimao, nastaviću da se rješavam i kolektivne i individualne probleme mojih Kolašinaca, jer je to obaveze moja i moje partije, kojoj su građani ukazali povjerenje da se bavi tim pitanjima", navodi Brajušković u saopštenju.

Dao glasaču 500 eura i lažno svjedočio na sudu

Novi audio-snimak o zloupotrebi državnih resursa za političke potrebe vladajuće partije pokazuje da je predsjednik opštine Kolašin Darko Brajušković plaćao glasaču DPS-a 500 eura, a lažno je svjedočio i na sudu, piše "Dan".

Snimak iz tri dijela, koji svjedoči da je Darko Brajušković, koji je na čelu kolašinskog odbora DPS-a, bivšem aktivisti te stranke Bošku Rakočeviću platio 500 eura, a Rakočević se obavezao da će članovi njegove porodice glasati za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Tokom razgovora Brajušković je naveo da mu se „čini” da su se Rakočević i član Senata DRI i funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Kovačević sastajali u DPS-u, iako je na sudu tvrdio da mu to nije poznato. Na snimku se čuje kako je Rakočević izgubio sudski proces protiv Kovačevića zahvaljujući i Brajuškovićevom svjedočenju da se njih dvojica nijesu sretali u DPS-u.

"Bole, on se kune u Ostrog, u đecu što ima, troje (da se nijesu sastajali), ja pravo da ti kažem, znači, meni se činjelo da jeste. Ali ja sam na sudu rekao „ne sjećam se” naveo je, između ostalog, Brajušković.

Ključno svjedočenje Brajuškovića

U julu ove godine Rakočević je u razgovoru za „Dan” detaljno opisao zloupotrebe koje DPS sprovodi radi pobjede na izborima, optužujući Nikolu Kovačevića, dugogodišnjeg člana Izvršnog odbora DPS-a, da mu je obećao zaposlenje i da ga je prevario. Objasnio je da ga je Kovačević nakon dugogodišnje saradnje u partiji doveo u zabludu jer mu je obećao stalno zaposlenje u organima Opštine Kolašin. Rakočević tvrdi da je zbog uvreda upućenih Kovačeviću privođen u stanicu policije, gdje je dobio batine iako je invalid 60 odsto. Tvrdi da su mu potom rekli da posao neće dobiti sve dok je ijedan član DPS-a na vlasti.

Bivši aktivista DPS-a optužio je Kovačevića da mu je obećao zaposlenje deset dana pred parlamentarne izbore u martu 2009. godine. Rekao je da je njihov prvi susret organizovao Brajušković, koji je i prisustvovao sastanku. Rakočević navodi da se čitava njegova porodica obavezala da će zbog zaposlenja glasati za DPS, i tako je obezbijeđeno deset glasova.

Optužujući Kovačevića za zloupotrebe i prevare, Rakočević se obratio sudu tražeći zaštitu svojih interesa. Pred sudom, međutim, Kovačević je tvrdio da lično ne poznaje Rakočevića, a Brajušković je rekao da mu nije poznato da su se njih dvojica sastajali i da je bilo nekih obećanja. Sud je presudio u korist Kovačevića, a ključno je bilo Brajuškovićevo svjedočenje.

Na najnovijem snimku čuje se i da je DPS zapošljavao svoje birače, posebno u komunalnom preduzeću i distribuciji. Ovaj snimak, koji traje oko sat vremena, otkriva i da je bivši ministar turizma i funkcioner partije na vlasti Predrag Nenezić omogućavao zapošljavanje rođaka u kolašinskim javnim preduzećima, i da je to sve išlo upravo preko DPS-a.

Nakon što je „Dan” u julu objavio Rakočevićevo svjedočenje, ovaj bivši aktivista DPS-a ekspresno je pozvan u prostorije policije da bi obrazložio izjave objavljene u tekstu o izbornim malverzacijama. Cijeli snimak odnosi se na razgovor Rakočevića i Brajuškovića.

"Nemoj ti meni nabijati na nos 100-200 eura, nego ti meni 1.300 eura, i ono što si me lagao da ja vodim slijepa oca po glasanja, iz Morače da ga vučem tu", rekao je Rakočević tokom razgovora predsjedniku kolašinske opštine.

Galerija

Bonus video: