Jauković i odbornica i vodi porodičnu firmu

Agencija pokrenula postupak protiv odbornice DPS-a i rukometašice Budućnosti
498 pregleda 20 komentar(a)
Đurđina Jauković, Foto: Savo Prelević
Đurđina Jauković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2018. 05:28h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupak protiv odbornice u Skupštini opštine Nikšić Đurđine Jauković zbog sumnje da je u sukobu interesa, potvrđeno je “Vijestima”.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) upisana je kao izvršna direktorica “Svjetlost Elmont”, kompanije u kojoj su članovi njene porodice upisani kao osnivači, odnosno ovlašćeni zastupnici, stoji u Centralnom registru privrednih subjekata.

Zakon o sprečavanju korupcije precizira da javni funkcioner ne može, između ostaloga, biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik u privrednom društvu. Javni funkcioner mora u roku od 30 dana od dana imenovanja da podnese ostavku na svoje mjesto u privrednom društvu.

S obzirom da je na odborničko mjesto stupila posljednjeg dana marta prošle godine, Jauković je to trebalo da uradi do kraja aprila mjeseca iste godine. Zbog kršenja Zakona zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Iz Agencije su “Vijestima” kazali da je postupak u toku.

Jauković je u svom imovinskom kartonu prijavila odborničku naknadu od 100 eura, dok je iz Rukometnog kluba “Budućnost” prijavila mjesečne prihode od 2.250 eura. Osim toga, korisnik je porodične penzija od malo više od 120 eura. U kartonu nema njenih prihoda od “Svjetlosti”, ali član porodice Lazar Jauković prima kao ovlašćeni zastupnik 130 eura.

Odbornica nije dala Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: