Ponovljeni konkurs za petog člana Senata DRI: Radović ne odustaje

Rok za prijave na ponovljenom konkursu za izbor petog člana Senata DRI istekao je juče, a moguće da je poštom poslata još neka kandidatura
84 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica DRI, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sjednica DRI, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.12.2013. 17:24h

Službenici Ministarstva finansija i Regulatorne agencije za energetiku Mirko Jovović i Sonja Smolović prijavili su se za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), uz šest kandidata koji su konkurisali i na prethodnom konkursu.

Rok za prijave na ponovljenom konkursu za izbor petog člana Senata DRI istekao je juče, a moguće da je poštom poslata još neka kandidatura.

Skupštinskom Administrativnom odobru opet su se prijavili bivši poslanik Zarija Pejović, državni revizori Neli Ćuković i Radule Žurić, bivši pomoćnik ministra poljoprivrede Branko Bulatović, izvršni direktor barske firme Regent Žarko Đurišić. Od Senata DRI ne odustaje ni bivši generalni Sekretar Skupštine i bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Milan Radović. Na poništenom konkursu su ga podržali samo poslanici DPS-a, a Pejović je imao najviše glasova, s tim što nije bilo dovoljno da bi ga odbor predložio Skupštini.

Pejovića je podržalo šest poslanika opozicije (Demokratski front, SNP i Pozitivna), dobio je većinu u oba kruga javnog glasanja, ali je trebalo sedam glasova za prolaz. Nekadašnji direktor ZIKS-a bio je na drugom mjestu jer ga je podržalo pet poslanika DPS-a.

Kemal Zoronić (Bošnjačka stranka) u prvom krugu je glasao za kandidata Bulatovića, a Rifat Rastoder (SDP) za Đurišića. Zoronjić i Rastoder su ostali uzdržani u drugom krugu.

Opozicija je kritikovala podršku DPS-a Radoviću koji je nekada sa pozicije generalnog sekretara Skupštine praktično smijenjen nakon izvještaja Evropske komisije o netransparentnom trošenju novca što je i DRI ukazala u svojim izvještajima.

Peto mjesto u Senatu DRI je ostalo upražnjeno nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanišević u aprilu podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Skupština je krajem jula imenovala Nikolu Kovačevića, koji je kadar DPS-a, za senatora DRI, a Milana Dabovića za predsjednika Senata. Njih dvojica su prethodno na Administrativnom odboru izabrani tajnim glasanjem. Žurić je bio predložen za petog člana tada, ali nije dobio podršku na plenumu, a nedavno nije dobio nijedan glas podrške. U Senatu DRI su još Branislav Radulović i Dragiša Pešić.

Bonus video: