Odbijen predlog DF

Radunović: Željeli smo da se ispravi greška iz Petnjice

Radunović je kazao da se nejasne odredbe mogu iskoristiti prilikom lokalnih izbora u Podgorici.
1 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2013. 12:45h

Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, nije podržao predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojima je predviđeno da vanredni izbori budi raspisani u opštini u kojoj je došlo do promjene teritorijalnog statusa istog dana kada i u novoformiranoj.

Te izmjene, koji je podnio Demokratski front (DF), podržali su poslanici opozicije, predstavnici Demokratske partije socijalista su bili protiv, dok su poslanici Socijaldemokratske partije bili uzdržani.

Slaven Radunović iz DF kazao je da namjera njihovog predloga da, kako je objasnio, bude ispravljena greška koja se desila prilikom raspisivanja izbora u Petnjici.

"Tada je dio građana Berana bio stavljen u neravnopravan položaj, jer se nakon glasanja za novu Opštinu Petnjica određivao lokalni parlament i u toj Opštini i u Beranama", naveo je Radunović. On smatra da se na taj način stvara nejednakost među građanima.

Radunović je ocijenio da iz političkih razloga nijesu raspisani izbori u obje Opštine.

"Predlogom je predviđeno i da se konsultativni referendum u novoformiranoj Opštini ne može održavati na dan izbora ni sedam dana prije ili poslije njih", dodao je on.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder rekao da, uz uvažavanje djelimične osnovanosti inicijative, smatra da bi bilo bolje da se zakoni mijenjaju nakon analize funkcionisanja lokalne samouprave koju će uraditi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Radunović je kazao da se nejasne odredbe mogu iskoristiti prilikom lokalnih izbora u Podgorici.

"Konsultativni referendum se može iskoristiti u izborne svrhe, ako se organizuje u Malesiji", naveo je on.

Članovi Odbora podržali su predlog izmjena Poslovnika kojim je predviđeno da na početku konstitutivnog zasjedanja parlamenta novog saziva i prve proljećnje i jesenje sjednice, koje se održavaju na Cetinju, bude intonirana državna himna.

Predlog koji je Skupštini podnio poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, podržali su poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, dok je poslanik Socijalističke narodne partije, Obrad Gojković bio uzdržan.

Preporučujemo za Vas