Još uvijek nije utvrđena lista sudija Ustavnog suda

Na poziv prijavilo 19 kandidata, ali iz službe Odbora nijesu željeli da saopšte njihova imena, navodeći da će ti podaci biti objavljeni sjutra na skupštinskom sajtu
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2013. 18:22h

Ustavni odbor nije na današnjoj sjednici utvrdio listu kandidata koji su se prijavili na Javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog suda.

Odbor će, kako je saopšteno nakon sjednice koja je bila zatvorena za javnost, sjutra razmatrati pravilnik o svom radu, kojim će biti definisana procedura izbora kandidata za sudije Ustavnog suda.

Na poziv prijavilo 19 kandidata, ali iz službe Odbora nijesu željeli da saopšte njihova imena, navodeći da će ti podaci biti objavljeni sjutra na skupštinskom sajtu.

Skupština bira, na predlog Ustavnog odbora, pet sudija Ustavnog suda, dok dvojicu sudija bira na predlog predsjednika države. Sudije se biraju dvotrećinskom većinom u prvom krugu, dok je deblokirajući mehanizam za njihov izbor podrška tri petine poslanika.

Kandidati za sudije moraju imati najmanje 40 godina i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Ustavnim zakonom za sprovođenjem Ustava predviđen je ponovni izbor svih sudija Ustavnog suda.

Advokat Predrag Mugoša podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore zbog, kako se navodi, nedorečenosti u vezi sa prestankom mandata, odnosno pravnog položaja sadašnjih sudija tog suda.

Sudija izvjestilac u tom predmetu Miodrag Latković predložio je da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu ustavnosti spornog zakona i da, kako je naveo u rješenju, naredi Skupštini i predsjedniku Crne Gore da do konačne odluke Ustavnog suda zastanu sa izborom novih sudija.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana na Ustav i Zakona o Ustavnom sudu kojim je regulisan izbor sudija tog suda podnio je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

Bonus video: