Viktor Ponta: Ulazak Crne Gore u EU bi bio snažna poruka za Evropu

Ponta je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom, Milom Đukanovićem, kazao da Rumunija podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija
9 komentar(a)
Milo Đukanović, Viktor Ponta, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Viktor Ponta, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.11.2013. 15:01h

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) bio bi snažna poruka za čitav kontinent, a pristupanje NATO-u značajan korak za mir i stabilnost u regionu, rekao je danas rumunski premijer, Viktor Ponta.

Ponta je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom, Milom Đukanovićem, kazao da Rumunija podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija.

“Vjerujemo i da će pristupanje Crne Gore u NATO savez biti značajan korak za mir i stabilnost u regionu”, naveo je Ponta.

On je kazao da će Rumunija pomoći zvaničnoj Podgorici na putu u Uniju, i da želi da Crna Gora što prije uđe u EU, “što će biti snažna poruka za čitavu Evropu”.

“Pomoći ćemo Vladi Crne Gore iskustvom koje smo mi imali u pristupanju EU. Svaka država kadnidat može da nauči iz našeg dobrog, ali i lošeg iskustva iz pregovora “, saopštio je Ponta, objavljeno je u video materijalu na sajtu crnogorske Vlade.

Đukanović je rekao da su odnosi dvije zemlje prijateljski i „stalno na uzlaznoj putanji“.

“Nemamo otvorenih pitanja, a svakoga dana identifikujemo nova područja za saradnju”, rekao je Đukanović i zahvalio na podršci Rumunije evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

On je naveo da je Crna Gora jedina zemlja koja je u aktivnim pregovorima za članstvo u Uniju, i u “čekaonici” za ulazak u NATO.

“Ključni problem zapadnog Balkana je stabilnost. Ukoliko želimo da je učvrstimo i otvorimo perspektivu bržeg demokratskog i ekonomskog razvoja, mislimo da je rješenje evropska i evroatlantska integracija. Zato nam je drago da Rumunija isto tako vidi budućnost regiona i zdušno podržava i našu i druge zemlje koje teže tom putu “, saopštio je Đukanović.

Ponta je zahvalio Đukanoviću na pomoći Crne Gore rumunskim državljanima prilikom saobraćajne nesreće u kanjonu Morače u junu.

Ponta je tim povodom uručio plakete zahvalnosti Đukanoviću i Kliničkom centru Crne Gore.

Istinita prijateljstva se grade kada ste u teškoći i kada vam treba pomoć. Nažalost, ove godine grupa Rumuna je doživjela nesreću u Crnoj Gori i tada su i ljekari i građani, i svi do nivoa premijera, pomogli našim državljanima. Ovo je trenutak da još jednom iskažemo našu zahvalnost svima koji su pritekli u pomoć”, rekao je Ponta.

Bonus video: