Pejović: Otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja godine veliki uspjeh

On je predstavio aktivnosti na sprovođenju akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, ukazujući da se sve mjere realizuju u skladu s planiranim kalendarom obaveza
2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 21.11.2013. 16:52h

Otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja godine, predstavljaće veliki integrativni uspjeh Crne Gore, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović u razgovoru sa evropskim diplomatama.

Pejović je, kako je saopšteno, danas u Briselu organizovao sastanak s predstavnicima ministarstava vanjskih poslova država članica EU zaduženim za proširenje, kao i članicama Radne grupe za proširenje u Savjetu EU (KOELA) koju čine diplomate država članica Unije u stalnim predstavništvima u Briselu.

Na sastanku su razmatrane tekuće i planirane aktivnosti u pregovaračkom procesu, s posebnim akcentom na ostvarene rezultate u okviru priprema za otvaranje 23. i 24. poglavlja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Pejović je predstavio aktivnosti na sprovođenju akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, ukazujući da se sve mjere realizuju u skladu s planiranim kalendarom obaveza.

On je kazao da vjeruje da su države članice i institucije EU prepoznale kvalitet i tempo preduzetih reformi u oblasti vladavine prava, i da će to rezultirati otvaranjem pregovora u poglavljima 23 i 24 do kraja godine.

"Otvaranje ovih poglavlja do kraja godine predstavljaće veliki integrativni uspjeh Crne Gore koji je rezultat dobre unutrašnje organizacije i koordinacije, uložene energije, znanja i velike posvećenosti, ali i nastavak opsežnih unutrašnjih reformi u ovoj oblasti", poručio je Pejović.

On je informisao sagovornike da Crna Gora, paralelno s pripremama za otvaranje 23. i 24. poglavlja, radi na stvaranju pretpostavki za skoro otvaranje i ostalih pregovaračkih poglavlja što će, kako je naveo, biti podsticaj za dinamiziranje reformskih aktivnosti u pravcu dostizanja evropskih standarda u svim oblastima.

"Evropski predstavnici su istakli da je Crna Gora pokazala jasno opredjeljenje, odgovoran pristup i dosljednost u trasiranju evropskog puta, i da ostvarenim rezultatima može poslužiti kao dobar primjer ostalim državama regiona u procesu pristupanja EU", kaže se u saopštenju.

Taj pristup se, kako je ocijenjeno, najbolje vidi u kvalitetu akcionih planova za oblast vladavine prava.

"Iznijeli su očekivanje da ćemo istom posvećenošću nastaviti da održavamo kvalitet i dinamiku unutrašnjih reformi, posebno u okviru 23. i 24. poglavlja, što će biti najbolji garant budućeg članstva u EU", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: