Bez zaključaka o aferi Listing, najava kontrolnih saslušanja u vezi "crnih trojki"

Odbor je, na sjednici zatvorenoj za javnost, održao kontrolno saslušanje oko "Listinga", a u svjetlu hapšenja Nasera Keljmendija
131 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 17:55h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio zaključke u vezi afere Listing, i predložiće parlamentu tehnički izvještaj u vezi tog slučaja.

Odbor je danas održao kontrolno saslušanje u vezi afere Listing u svijetlu hapšenja Nasera Keljmendija.

Sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, direktor policije Slavko Stojanović, vrhovni državni tužilac Veselin Vučković i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić.

Odbor nije usvojio zaključke koje je predložila Demokratska partija socijalista (DPS). Taj predlog je podržalo šest poslanika DPS-a i Bošnjačke stranke, protiv su bili tri predstavnika Demokratskog fronta, dok su uzdržani bili dva poslanika Socijalističke narodne partije i Borislav Banović iz Socijaldemorkatske partije.

Nuhodžić: Nastavljamo istragu, potrebna međunarodna pomoć

“S obzirom da zaključci nijesu dobili većinu, parlamentu ćemo predložiti tehnički izvještaj. Državni organi prave pomake ali je neophodno intenzvirati aktivnosti”

Predsjednik Odbora, Mevludin Nuhodžić rekao je da su nadležni organi nastavili istragu afere Listing.

On je naveo da je DPS predložila zaključke kojima se tražilo da nadležni intenziviraju aktivnosti u cilju rješavanja tog slučaja.

“Taj slučaj je komplikovan jer ima elemente sajber kriminala, a sa tim fenomenom teško se bore i mnogo razvijenije zemlje od Crne Gore, i ovaj predmet zahtijeva međunarodnu pomoć”, rekao je Nuhodžić novinarima nakon sjednice Odbora.

On je naveo da su zaključci DPS-a pozivali nadležne i da ojačaju kapacitete u borbi protiv sajber kriminala.

“S obzirom da zaključci nijesu dobili većinu, parlamentu ćemo predložiti tehnički izvještaj. Državni organi prave pomake ali je neophodno intenzvirati aktivnosti”, dodao je Nuhodžić.

Upitan da li je od tužioca dobio odgovor da li ima napretka u istrazi afere, Nuhodžić je kazao da postoje pomaci, ali da ne može govoriti o detaljima jer su podaci koje je Odbor dobio tajni.

Medojević: Zavjera u cilju zataškavanja

“To nije samo falsifikovanje isprave, već se radi o zavjeri protiv premijera i ministra spoljnih poslova, to govori da je Tužilaštvo politički instruisano da zataška te slučajeve”

Član Odbora, Nebojša Medojević rekao je da nije prošao predlog zaključaka vladajuće većine, i da Demokratski front nije zadovoljan rezultatima državnih organa u rasvjetljavanje afere Listing.

“Taj slučaj nije falsifikovanje službenih dokumenata kako je tužilac kvalifikovao već se radi o ozbiljnoj zavjeri u kojoj učestvuju bezbjednosne strukture sa političkim motivima”, kazao je Medojević.

On je dodao da se Tužilaštvo zadržalo na falsifikovanju dokumenata, “što je obično krivično djelo”.

Medojević smatra da Tužilaštvo i drugi organi izbjegavaju činjenicu da se kriminalni klanovi preko bezbjednosnih službi uključuju u diskreditaciju ustavnog poretka zemlje.

“To nije samo falsifikovanje isprave, već se radi o zavjeri protiv premijera i ministra spoljnih poslova, to govori da je Tužilaštvo politički instruisano da zataška te slučajeve”, naveo je Medojević.

On je rekao da organizovani kriminal ima politički uticaj u Crnoj Gori.

Medojević je saopštio da crnogorske bezbjednosne službe nemaju kapaciteta da otkriju slučajeve sajber kriminala, navodeći da je važno što vlast nije imala većinu da izglasa zaključke kojim bi se rad državnih organa ocijenio pozitivnim u vezi afere Listing.

“Crna Gora treba da bude pozvana za članstvo u NATO a njeni organi ne mogu da otkriju slučajeve sajber kriminala, to pokazuje nedostatak političke volje”, naveo je on.

Medojević je rekao da se ne može očekivati razrješenje nijednog slučaja u koji je umiješan vrh DPS-a.

Naser Keljmendi

“Zato su nužne reforme službi, a na to se mora sačekati dok se ne promijeni vlast”, naveo je on. Medojević je kazao da su članovi Odbora dobili informaciju da je i dalje u toku istraga u razrješavanju afere Listing.

„Tužilaštvo se neodgovorno ponaša jer su zbog te afere smijenjeni direktor policije i ANB-a“, naveo je on.

Medojević je rekao da je članovima Odbora Konjević obećao da će dati informaciju o sastancima policijskih funkcionera u kampu Zlatica i Mojkovcu uoči lokalnih izbora, čim unutrašnja kontrola policije završi posao.

On je najavio da će Odbor održati kontrolna saslušanja u vezi afere Crne trojke.

Lalošević: Gubljenje vremena

Lalošević je rekao da su članovi Odbora dobili informacije da je Keljmendi kontaktirao sa „određenim ljudima iz CG“

Član Odbora, Vasilije Lalošević kazao je da istraga traje predugo.

„Mnogo vremena je izgubljeno a državni organi nijesu efikasni, a oni moraju pokazati bolju sinhronizaciju i takvi slučajevi se ne smiju zaboraviti, jer je nakon tog slučaja došlo do bezbjednosnog vakuma u Crnoj Gori“, rekao je Lalošević.

On je naveo da se ne smije više nikad dogoditi da ne postoji kontraobavještajna zaštita visokih funkcionera.

Lalošević je rekao da su članovi Odbora dobili informacije da je Keljmendi kontaktirao sa „određenim ljudima iz Crne Gore“.

„Ne smijemo govoriti imena jer se radi o tajnim podacima, ali treba ispitati kako je moguće da Keljmendi kontaktira sa osobama koje se nalaze na službenim položajima, ili sa čovjekom koji je u Spužu i odgovoran je za ubistvo“, naveo je Lalošević.

Galerija

Bonus video: