Vuković i zvanično gradonačelnik Podgorice

"Nakon intenzivne urbanizacije Podgorice, dalja ideja vodilja biće evropeizacija. Kreiraćemo nove sadržaje i raditi na zapošljavanju sugrađana", rekao je Vuković
378 pregleda 40 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Ažurirano: 31.07.2018. 12:08h

Ivan Vuković novi je gradonačelnik Podgorice.

Vuković, za koga je na glasanju, koje je bilo tajno, glasalo 35 odbornika podgoričkog parlamenta, kazao je da će učiniti sve da opravda povjerenje građana.

Glasanju nijesu prisustvovali odbornici Demokrata i Ure.

„Nakon perioda intenzivne urbanizacije tokom kojeg je Podgorica dobila konture modernog grada, naša ideja vodilja u narednim godinama biće njena evropeizacija. Uz dalju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, te unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Podgorici s ciljem rješavanja problema nedovoljne zapošljenosti naših sugrađana, osnovni cilj buduće gradske uprave biće kreiranje novih sadržaja kojima ćemo upotpuniti kulturni, sportski i ukupan društveni život našeg grada“, rekao je Vuković danas u Skupštini Glavnog grada nakon polaganja zakletve.

Vuković je istakao da, kao neko ko je duže vrijeme boravio u inostranstvu, nema nikakvu dilemu da bi, u dogledno vrijeme, Podgorica mogla postati jedno od najljepših mjesta za život u regionu i šire, a zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju, uz mudro korišćenje izdašnih prirodnih potencijala ovoga kraja, ističe on, kvalitet života u našem gradu uskoro bi mogao postati uistinu evropski.

„Da bi to bilo moguće, odnosno da bismo živjeli u gradu kakav Podgorica može i treba da bude, potreban je doprinos svakog njenog građanina. Najjednostavnije kazano, ukoliko redovno ne izmirujemo obaveze koje imamo prema gradskim službama, ne vodimo računa o izgledu dvorišta naših kuća i ulaza naših zgrada, ne čuvamo dječja igrališta i parkovski mobilijar, smeće odlažemo đe stignemo, a parkiramo tamo đe nam je najjednostavnije, nema te gradske uprave koja naš grad može dovesti u red u mjeri kojom bismo svi bili zadovoljni“, istakao je Vuković.

„Konačno, da bi Podgorica bila ono što može i treba da bude, potrebno je da i mi koji sjedimo ođe pokažemo novu vrstu političke kulture i odgovornosti prema opštem društvenom interesu. U tom smislu, nemam dilemu da je ono što nas razdvaja gotovo beznačajno u poređenju s onim što nas povezuje. I siguran sam da neću pogriješiti ako kažem da, bez obzira na političke razlike i bez izuzetka, svi volimo ovaj grad i želimo mu svijetlu budućnost, da želimo sigurniju, čistiju i zeleniju Podgoricu, trotoare i rasvjetu u svakoj ulici, vodovod i kanalizaciju za svako domaćinstvo, pješačke zone širom Mirkove varoši, šetališta uz Ribnicu i Moraču, novo Gradsko pozorište, istočnu tribinu Gradskog stadiona i novi Stadion malih sportova, nova i održiva radna mjesta za naše sugrađane“, naglasio je gradonačelnik Podgorice.

On se zahvalio dosadašnjoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Stijepovićem.

„Privilegiju da nastavimo voditi Podgoricu u velikoj mjeri dugujemo Vašoj posvećenosti i odgovornom odnosu prema poslu koji ste do danas radili“, rekao je on.

Odbornik Momčilo Vujošević je, obrazlažući prijedlog Liste “Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović” da Vuković bude gradonačelnik, naglasio je da je izborom Vukovića za gradonačelnika Podgorice, Glavni grad dobio prvog čovjeka izvršne vlasti koji je u stanju da realizuje izborni program koji garantuje nastavak ključnih infrastrukturnih projekata koje su počele još u mandatu dosadašnje gradske uprave, kao i početak realizacije novih, a sve zajedno će, kako je rekao, obezbijediti unaprjeđenje kvaliteta života naših građana.

Vuković je izabran za gradonačelnika nakon što je Skupština konstatovala ostavku Slavoljuba Stijepovića na tu funkciju, u skladu sa važećom legislativom u ovoj oblasti. Za Vukovića je glasalo 35 odbornika, jedan listić je bio nevažeći, od ukupno 36.

Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine Glavnog grada Podgorice izabran je Veselin Vukčević, koji je i u prethodnom mandatu vršio tu funkciju.

Biografija Ivana Vukovića

Ivan Vuković je rođen 17.09.1984. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju.

Osnovne i specijalističke studije završio je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore (studijski program: Međunarodni odnosi i diplomatija).

Tokom studija, uoči referenduma 2006. godine, bio je jedan od studentskih predstavnika u Pokretu za nezavisnost Crne Gore.

Nakon završenih specijalističkih studija, radio je kao pripravnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

Poslijediplomske studije završio je 2008. godine na Univerzitetu Lajden u Holandiji.

Po povratku u Crnu Goru, zapošljava se kao saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

U junu 2014. godine odbranio je s pohvalama ("cum laude") doktorsku disertaciju na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti. Od septembra do novembra 2013. godine, sproveo je istraživanje za potrebe izrade doktorske teze na Univezitetu Harvard.

U novembru 2015. godine, biran je u zvanje docenta na Fakultetu političkih nauka. Od tada do danas, angažovan je kao prodekan za međunarodne odnose na istoimenom fakultetu.

Akademsku 2016-2017. godinu proveo je na Univezitetu Džordž Vašington, kao prvi Fulbrajtov stipendista za post-doktorske studije iz Crne Gore. Tokom boravka u Americi, predavao je na pomenutom univerzitetu.

Autor je većeg broja naučnih članaka u referentnim mađunarodnim časopisima.

Bonus video: