SNP: Ćutanje Konjevića na bezakonje braće Veljović uticalo na rezultate izbora

"Konjević je morao, bez oklijevanja energično povući poteze odmah nakon saznanja za postupanje Veljovića i njemu sličnih"
56 pregleda 36 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2013. 14:18h

Socijalistička narodna partija (SNP) je uputila poziv ministra unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću u kojem zahtijeva da saopšti javnosti "zbog čega je nekoliko dana uoči proteklih lokalnih izbora održanih u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju zaćutao o bezakonju braće Veljović i drugih policijskih funkcionera koji su se direktno miješali u izborni proces", čime je, kako navode, "dozvolio da rezultat takvog njihovog činjenja ima direktan uticaj na ostvarene izborne rezultate na proteklim izborima i nezasluženo slavlje DPS-a".

"Da zakonito i odvažno obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova, gospodin Konjević je morao, bez oklijevanja i bez političkog taktiziranja, energično povući poteze odmah nakon saznanja za postupanje Veljovića i njemu sličnih, traženjem razrješenja i utvrđivanja svake vrste odgovornosti za funkcionere bezbjednosnih službi koji su nezakonito radili u korist jedne političke partije ili tolerisali nezakoniti rad svojih potčinjenih. Jedino tako, Konjević kao ministar, i njegova SDP, mogli su biti uvjerljivi pred licem javnosti da su odlučni u namjeri za beskompromisni obračun sa svim pojedincima koji zloupotrebom položaja u vlasti, a posebno u bezbjednosnim strukturama, direktno utiču da na izborima ne dodje do izražaja slobodna volja birača, već da se pritiscima, ucjenama i raznim vidovima zastrašivanja i podmićivanja, stvara privid da su građani prezadovoljni kako DPS i SDP vladaju u Crnoj Gori", navodi se u pozivu koji potpisuje poslanik Velizar Kaluđerović.

Prema nejgovim riječima, "posljedice takvog nečinjenja, u konkretnom slučaju gospodina Konjevića, ali i svih drugih državnih funkcionera, na čelu sa Milom Đukanovićem koji, umjesto da sprečavaju, direktno podstiču i neposredno realizuju zloupotrebu državnih resursa za potrebe partija na vlasti, pogubne su po budući razvoj demokratskih procesa u Crnoj Gori".

Manji je problem, dodaje Kaluđerović, hoće li se u javnosti graditi nepovoljna slika o sposobnosti opozicije da smijeni ovu vlast na izborima.

"SNP CG upozorava da izbornim pobjedama bez stvarnog izbornog legitimiteta, a takvi su bili i protekli lokalni izbori na kojima, takođe, građanima nije omogućeno da slobodno izraze svoju političku volju, DPS u Crnoj Gori promoviše opasnu poruku da izborni rezultat uopšte ne zavisi od kvaliteta vršenja vlasti i uspješnog rješavanja ključnih problema u ekonomsko-socijalnoj sferi društva, već prvenstveno od toga sa kojom je količinom drskosti i bezobzirnosti vlast spremna da atakuje na dostojanstvo građana koji, upravo zbog neodgovorne i neuspješne politike takve vlasti žive ispod granice siromaštva, što je posebno prisutno u opštinama Cetinje, Mojkovac i Petnjica gdje su upravo održani lokalni izbori".

Konjević traži glave onih što mu rade iza leđa >>>

Ko stvarno upravlja policijom? >>>

SNP, kako je saopšteno, "neće dozvoliti da slučaj „tajnog sastanka na Zlatici“ prekrije zaborav, već će na sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, zakazane za 19. novembar, njegovi predstavnici u tom Odboru tražiti odgovore od ministra Konjevića za koje je on prije održanih izbora uskratio javnost i osnovano sumnjamo, namjerno zaćutao dok ne prođu izbori".

"Time je priznao da je podlegao pritisku Mila Đukanovića i Duška Markovića i postao akterom priče o zloupotrebama državnih resursa u izbornom procesu. Konjević, takođe, kao da nije čuo izjavu predsjednika svoje partije Ranka Krivokapića da slučaj "tajnog sastanka na Zlatici’’, nosi opasnosti slične slučaju ,,crvenih beretki’’ u Srbiji",, kazao je Kaluđerović.

Bonus video: