Krivokapić od ponedjeljka u SAD

Krivokapić će imati razgovore “na visokom nivou” u Stejt departmentu i Pentagonu, kazao je sagovornik “Vijesti”
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Su Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Ranko Krivokapić, Su Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2013. 16:30h

Podgorica - Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otputovaće sjutra u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje će boraviti tokom sljedeće sedmice, saznaju “Vijesti” u Krivokapićevom kabinetu.

“Predsjednik Skupštine Crne Gore boraviće u zvaničnoj posjeti SAD povodom konstituisanja prvog američkog kokusa (grupe za podršku) Crnoj Gori koju čine predstavnici američkih demokrata i republikanaca”, saopšteno je “Vijestima”.

Krivokapić će imati razgovore “na visokom nivou” u Stejt departmentu i Pentagonu, kazao je sagovornik “Vijesti”, i dodao da će se tokom boravka sastati sa liderima i uglednim članovima oba predstavnička doma - Senata i Kongresa.

“Kao predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS, Krivokapić će se u Njujorku sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija(UN) Ban Ki Munom sa kojim će razgovarati o saradnji između OEBS-a i UN”, saopšteno je “Vijestima”.

Nacionalni koordinator za NATO Nebojše Kaluđerovića najavio je ranije da će američki Kongres do kraja godine zvanično inaugurisati crnogorski kongresni kokus, koji će promovisati evroatlantske ciljeve zvanične Podgorice.

Prema dostupnim podacima, sve države bivše SFRJ već imaju svoje kokus grupe. Srbija je posljednja od država bivše Jugoslavije koja je formirala kokus, 2004. godine.

Kokus je neformalna grupa poslanika koji se deklarišu kao zainteresovani za određene teme i države.

U Kongresu ima više od 200 kokus grupa. Na dugačkom spisku „grupa za podršku“ su oni koji zastupaju interese pojedine zemlje do onih koji podržavaju omladinski sport, zabavljačku industriju, bezbjednu hranu…

Važna činjenica kod kokus grupa je što je svaka američka politika, uključujući i spoljnu, rezultat dugih internih pregovora između izvršne i zakonodavne vlasti, ali i mnogih ministarstava, kao i vojnog i obaveštajnog establišmenta.

Bonus video: