Đukanović i Rama: Odnosi Crne Gore i Albanije izuzetni

Rama je kazao da su premijeri spremni da ulože napore kako bi se poboljšali uslovi crnogorske manjine u Albaniji i albanske manjine u Crnoj Gori
159 pregleda 0 komentar(a)
Edi Rama i Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Edi Rama i Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2013. 15:54h

Međudržavni odnosi Crne Gore i Albanije su stabilni, poručili su premijeri Milo Đukanović i Edi Rama, i ocijenili dobrim rezultate na planu položaja manjina u obje države.

Đukanović je, nakon sastanka sa albanskim kolegom, rekao da su saglasni da postoji realan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, u oblasti trgovine i investicija.

Oni su, kako je novinarima saopštio crnogorski premijer, razgovarali o zajedničkim evropskim i evroatlantskim perspektivama.

Đukanović je, kako je kazao, "izrazio očekivanje da bi Crna Gora u bliskoj budućnosti mogla postati sledeća članica NATO-a".

Rama je ocijenio da je projekat jadransko-jonskog koridora izuzetno značajan za cijeli region

U prethodnom periodu, naveo je, obavljen je važan dio posla na unapređenju saobraćajne i energetske infrastrukture između dvije države. »Posebno smo naglasili važnost realizacije zahtjevnijih projekata u koje ulazimo, ili čiji početak realizacije pripremamo«.

"Kad kažem da ulazimo imam na umu odluke donesene o realizaciji trans-jadranskog gasovoda. Imam na umu podzemni kabal između Crne Gore i Italije, koji nije crnogorski, već regionalni resurs, ali imam na umu i zajedničku pripremu, ne samo naše, nego država u regionu, projekta jadransko-jonskog autoputa", rekao je Đukanović.

Oni su, kazao je, govorili i o saradnji na području suzbijanja prekograničnog kriminala i pohvalili rezultate koje Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava carina i Ministarstvo pravde ostvaruju na tom planu.

"Logično, kad su pitanju susjedi, važna tema je bila i položaj manjina. Ocijenili smo dobrim rezultate koje su dvije vlade ostvarile na tom planu, ali se saglasili da je to pitanje koje se nikad ne zaključuje i ima nastavak. Kao predsjednici vlada prepoznali smo svoju dogovornost da dalje radimo na sistematskom unapređenju prava manjina koje predstavljaju važan most", rekao je Đukanović.

On je kazao da je zadovoljan što su međudržavni odnosi stabilni i idu uzlaznom putanjom.

Rama je kazao da su premijeri spremni da ulože napore kako bi se poboljšali uslovi crnogorske manjine u Albaniji i albanske manjine u Crnoj Gori.

On je naglasio važnost izazova mira za cijeli region.

"Nova 2014. će biti prva godina koju će cijeli naš region dočekati bez ijednog konflikta, gdje će svako slaviti u svojoj kući i niko neće imati oružje upereno u komšiju. To predstavlja izvanredno dostignuće napora koje su ulagali svi tokom prethodnih godina, ali, i izazov da uspostavljeni mir pretočimo u nove mogućnosti za ekonomsku saradnju", poručio je Rama.

On je kazao da ga dobrosusjedski odnosi sa Crnom Gorom raduju. "Cijenim da postoje svi uslovi za uspostavljanje zajedničkih mostova saradnje na obostrano zadovoljstvo i korist".

Rama je ocijenio da je projekat jadransko-jonskog koridora izuzetno značajan za cijeli region.

Upitan o problemu smeća koje rijeka Bojana izbaca, kao i poplava u vezi sa hidroelektranom Drim, Rama je poručio da mogućnosti dvije zemlje nijesu takve da mogu da riješe ta pitanja, zbog čega je neophodna saradnja. "Neophodno je da izađemo iz sopstvenih okvira i idemo dalje i obuhvatimo druge zainteresovane za ovo pitanje".

"Vjerovatno ste slične odgovore slušali oko rijeke Bojane, da će se očistiti, ali moramo da ispoštujemo potrebu da svi zajedno sjednemo i razmišljamo o tome kako ćemo riješiti ta pitanja, jer ovi projekti koštaju, a oni koji se vezuju za životnu sredinu još više koštaju", kazao je Rama.

Njegov odgovor je, dodao je, da će učiniti sve da uspostave saradnju koja će omogućiti rješenja koja su bolja od onih koja su trenutno.

"Vodene površine su jednako važne kao i kopnene, i nešto su što nijesmo uspjeli u potpunosti da iskoristimo i damo na raspolaganje našim građanima", poručio je Rama.

Bonus video: