Konjević: Vujanović da objasni šta je Veljović radio u SAJ-u

"Netačna je izjava Veselina Veljovića da je ministar unutrašnjih poslova prihvatio bilo kakvu njegovu inicijativu o održavanju predavanja o NATO..."
88 pregleda 87 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2013. 15:15h

Kabinet ministra unutrašnjih poslova nije bio obaviješten o bilo kakvom sastanku, predavanju ili nekom drugom obliku okupljanja u subotu 9.11.2013. godine u sjedištu elitne Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Podgorici. Po saznanju za održavanje skupa, ministar unutrašnjih poslova Konjević zatražio je pisanu informaciju od direktora policije Slavka Stojanovića i komandanta SAJ-a Mladena Markovića o razlogu okupljanja kao i spisak prisutnih službenika koji su taj dan boravili u sjedištu SAJ-a, saopšteno je iz tog Ministarstva povodom izjave Veselina Veljovića, savjetnika predsjednika Crne Gore, objavljene u Vijestima u tekstu "Veljović nacrtao strategiju za Mojkovac".

Bivši šef policije i nekadašnji komandant Specijalne antiterorističke jedinice Veselin Veljović, juče je u kampu “Zlatica” u Podgorici održao predavanje desetinama policajaca, od kojih je većina porijeklom iz Mojkovca.

Nezvanični, ali pouzdani izvori “Vijesti” tvrde da je on na nenajavljenom skupu davao uputstva policajcima šta treba da urade do subote, kada se održavaju lokalni izbori u Mojkovcu.

Veljović je, međutim, “Vijestima” rekao da ta informacija nije tačna i da je on organizovao skup na kome je policajcima pričao o NATO integracijama.

"Utvrđeno je da je netačna izjava savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da je ministar unutrašnjih poslova prihvatio bilo kakvu njegovu inicijativu o održavanju predavanja o NATO jer o tome i sličnim pitanjima nije imao komunikaciju sa Veljovićem. Ministar Konjević je član vladinog Savjeta za NATO i ne postoji ni jedan legalan ni legitiman razlog da se krije od ministra unutrašnjih poslova predavanje o NATO integracijama sa policijskim službenicima", navodi se u saopštenju, te dodaje da će ministar o nenajavljenim aktivnostima Veselina Veljovića zatražiti objašnjenje i od predsjednika države čiji je on savjetnik.

Nakon što zvanično dobije traženu pisanu informaciju o održanom nenajavljenom sastanku kao i kriterijumima za selektivno prisustvo policijskih službenika i njihov spisak ministar će, kako je saopšteno, u kratkom roku, naložiti Unutrašnjoj kontroli da provjeri sve činjenice i sasluša učesnike sastanka u cilju utvrđivanja eventualnog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima i Kodeksa policijske etike.

"Ukoliko bi se navodi o eventualnoj zloupotrebi pojedinih pripadnika SAJ-a i drugih policijskih službenika za aktivnosti sa političkom pozadinom pokazali tačnim, biće pokrenuti svi neophodni postupci za zaštitu zakonitosti. O nalazu Unutrašnje kontrole biće obaviješten Predsjednik države, Vlada Crne Gore, Odbor za bezbjednost i odbranu i Savjet za građansku kontrolu rada policije".

U saopštenju se navodi da je "političko djelovanje pripadnika policije shodno zakonu zabranjeno i biće strogo sankcionisano na isti način na koji su sankcionisani slučajevi rada policijskih službenika protiv kojih se vodi krivični postupak za djela koja se od strane tužilastva gone po službenoj dužnosti - suspenzijama i prestankom radnog odnosa".

Bonus video: