DPS želi većinu u radnoj grupi za izborne zakone

Gvozdenović predložio formiranje tijela za “optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova” za sprovođenje izbora i tražio da DPS ima najviše predstavnika, Demokrate odbile takav predlog, Demokratski front razmišlja
108 pregleda 3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Branimir Gvozdenović, Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.07.2018. 05:50h

Demokratska partija socijalista (DPS) uputila je Skupštini Crne Gore inicijativu za formiranje radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora prema kojoj bi partije u tom radnom tijelu bile predstavljene srazmjerno broju poslanika koje imaju u parlamentu.

U inicijativi koju je Skupštini dostavio njen potpredsjednik iz redova DPS-a, Branimir Gvozdenović, navodi se da je usavršavanje zakonodavnog i opšteg pravnog okvira Crne Gore i njegovo usklađivanje sa legislativom razvijenih demokratskih država prvenstvena misija Skupštine i da poseban značaj ima zakonska regulativa kojom se uređuje izborni proces.

“Zbog tog značaja, a nezavisno od aktuelnih političkih okolnosti, Skupština mora biti spremna na kontinuiranu optimizaciju ovog seta zakona kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju”, naveo je Gvozdenović u inicijativi upućenoj predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću. U inicijativi se navodi i da je “ocjena DPS-a da je izborno zakonodavstvo Crne Gore, po svojim globalnim postavkama i operativnim mehanizmima, među boljim izborno-pravnim mehanizmima”. “Poslanički klub DPS-a smatra da postoje određene nedorečenosti i nedostavci, i u zakonskim prerogativima i u domenu primjene, i da ih treba otkloniti”, navodi Gvozdenović.

On tvrdi da je DPS-u namjera da “kao najveća i najodgovornija partija” daju najveći doprinos u ovoj radnoj grupi. “Predlažemo da se radna grupa formira na proporcionalnoj osnovi u odnosu na zastupljenost partija (poslanika) u Skupštini”, naveo je Gvozdenović u inicijativi i dodao da u rad radne grupe treba uključiti sve relevantne strukture na političkoj sceni, civilno društvo i angažovati eksperte. Prema predlogu DPS-a, najviše članova u tom radnom tijelu imala bi ta partija i Demokratski front (DF), koji je najjači opozicioni subjekt u parlamentu, pa zatim Demokrate.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je za “Vijesti” da u toj partiji smatraju da ne postoji nijedan predlog koji dolazi od DPS, a da nije nastao na trikovima kojima predstavnici vlasti pokušavaju navesti vodu na svoju vodenicu, te da oni neće učestvovati u radnom tijelu koje predlaže DPS. “Možda im je to u prethodnom periodu uspijevalo sa brojnim političkim subjektima i drugim društveno-političkim akterima, ali sa nama sigurno neće. Nikada nijesmo, niti nam pada na pamet da mijenjamo svoje političke ciljeve, strateške odluke i principe kojima uobličavamo nase programske politike. Sve što smo tražili 2016. godine saželi smo u Planu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi. U slučaju novog predloga družine zvane DPS, stav Demokrata je jasan. Svaka inicijativa koja ima za cilj implementaciju Plana Demokrata i URA na paritetnoj osnovi u ad hoc radnom tijelu ima i imaće našu podršku”, kaže on. Imajući u vidu, dodaje Bogdanović, da predlog DPS o sastavu ad hoc parlamentarnog radnog tijela ima za cilj obezbjeđivanje većine u korist DPS-a i drugih majstora za izigravanje zakona, za Demokrate je potpuno neprihvatljiv. “Samo učešće u ad hoc parlamentarnom radnom tijelu na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije je predlog koji vodi ka iznalaženju najboljih mogućih rješenja koja neće ići naruku ni vlasti, ni opoziciji, već u korist i u cilju demokratizacije kompletnog sistema”, poručio je Bogdanović.

Jedan od čelnika DF-a, Milan Knežević, kaže da su u tom savezu spremni da rade na promjeni izbornih zakona, ali da se ne mogu konkretnije izjasniti dok se detaljno ne upoznaju sa svim segmentima neophodnim za početak rada parlamentarne radne grupe. “DF je još ranije saopštio da je spreman da učestvuje u radu parlamentarne grupe za izmjenu izbornog zakondavstva, jer je očigledno da postojeća izborna regulativa sadrži broje nedostatke i mogućnosti za zloupotrebu koje omogućavaju DPS-u širok spektar manipulacija u svim izbornim procesima. Ukazivali smo da je jedan od najvećih problema nesređen birački spisak i činjenica da imamo više upisanih birača nego državljana, što predstavlja krucijalni nedostatak i jedan od preduslova da bi radna grupa uopšte počela sa radom”, naveo je Knežević.

Dok nas progone nećemo sarađivati

Knežević navodi da bi rad na izmjeni izbornog zakonodavstva morao otpočeti u relaksirajućoj atmosferi i konstruktivnim nastojanjima svih učesnika da dobijemo kvalitetne izborne zakone. “Što zasad ne izgleda da će se dogoditi, imajući u vidu najavu novih institucionalnih progona lidera DF-a. U takvom ambijentu konstantne hajke bilo bi potpuno iluzorno očekivati učešće DF-a”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Bonus video: