CDT: Partije da pokažu političku odgovornost

Dragan Koprivica, kazao da prestavnici partija moraju pokazati da razumiju važnost političkog trenutka i interes crnogorskog društva da ima kvalitetniji i fer izborni proces
3 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.11.2013. 12:22h

Političke partije, prije svih Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF), moraju pokazati da su politički odgovorne i zrele i da razumiju važnost političkog trenutka, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Poslanici DF-a napustili su 5. novembra sjednicu Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces nakon što su njihove kolege iz DPS-a odbile da podrže predlog Ministarstva unutrašnjih poslova o elektronskoj identifikaciji birača.

Izvršni direktor CDT-a i član Radne grupe, Dragan Koprivica, kazao je da prestavnici partija moraju pokazati da razumiju važnost političkog trenutka i interes crnogorskog društva da ima kvalitetniji i fer izborni proces.

"Oni moraju uložiti dodatan napor, ostaviti po strani političke igre i sujete, i u kratkom roku naći kompromis za preostala sporna pitanja", kazao je Koprivica agenciji Mina.

On je naglasio da niko nema pravo da, poslije višemjesečnog rada, čitavu priču vrati na početak.

"Niko nema pravo da, iz bilo kog razloga, zaustavi razvoj demokratskih procesa u našem društvu", poručio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, čini se da su predstavnici stranaka, kako se taj proces bližio kraju, zaboravili da ne zastupaju samo partijski, već i javni interes.

"Zaboravili su da su građani ti koji ih biraju, ali i plaćaju. Zaboravili su i na očekivanja domaće, ali i međunarodne javnosti da se kvalitet izbornih izbornih procesa i kontrola finansiranja partija moraju poboljšati", naglasio je Koprivica.

On je ocijenio da se u rješavanje tog problema, ukoliko to nije moguće u okviru postojećeg sastava Radne grupe, hitno moraju uključiti i čelni ljudi političkih partija, kako bi se čitav proces doveo do kraja.

Bonus video: