Bečić: Program ekonomskog državljanstva dokaz da Đukanović želi da zaustavi put Crne Gore u EU

"Državljanstvo Crne Gore kroz njenu čestitu i slobodarsku istoriju nikada nije bilo na prodaju, istakao je Bečić
98 pregleda 7 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.07.2018. 13:25h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je danas da je očigledno da je program ekonomskog državljanstva samo još jedan od dokaza da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović želi da zaustavi dalji put Crne Gore u Evropsku uniju.

"Državljanstvo Crne Gore kroz njenu čestitu i slobodarsku istoriju nikada nije bilo na prodaju, istakao je Bečić koji je kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore sa generalnim sekretarom Demokrata, Borisom Bogdanovićem održao radni sastanak sa aktivistima iz Opštinske organizacije Demokrata Pljevlja.

"Međutim, izgleda da su nosioci vlasti na državnom nivou u ovom slučaju to zanemarili ili zaboravili, odnosno istorije se sjete samo onda kada im je to potrebno zarad dnevnopolitičkih tema i stvaranja vještački produkovanih podjela. O tome najbolje svjedoči činjenica da u Crnoj Gori imamo građane koji decenijama u njoj žive sa svojom djecom rođenom u našoj državi, a nemaju crnogorsko državljanstvo. I umjesto njima da omogući sticanje državljanstva, i da na taj način pokaže da je Crna Gora zaista država socijalne pravde i vladavine prava, vlast omogućava onima koji nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom da novcem stečenim na ko zna koje načine postanu crnogorski državljani", istakao je Bečić.

Bečić je rekao da program ekonomskog državljanstva nije ništa drugo do još jedan način Vlade da, pored zaduživanja i pozajmica, popuni rupe u budžetu, koje su posljedica pogrešno vođene poreske i sveopšte ekonomske politike.

"Koliko je ovaj postupak Vlade neodgovoran i rizičan za državu, najbolje govori upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda da programi ekonomskog državljanstva nose rizike za male države i međunarodnu zajednicu. Nedvosmisleno je jasno da je u pitanju pokušaj da ljudi sumnjivih biografija sa sumnjivim kapitalom postanu crnogorski državljani, kako bi im se omogućila sloboda kretanja u zemljama Evropske unije. Kao što se po jutru dan poznaje, tako je očigledno da je program ekonomskog državljanstva samo još jedan od dokaza da Milo Đukanović potpuno ciljno, ali krajnje perfidno, želi da zaustavi dalji put Crne Gore u Evropsku uniju, jer kako je rekao Evropska unija nije mlada nevjesta kojoj treba hrliti", poručio je Bečić.

Od 1. oktobra će crnogorsko državljanstvo moći da se stekne ulaganjem novca u razvojne projekte, odlučeno je na sjednici Vlade Crne Gore.

Bečić se kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, osvrnuo i na upozorenje šefa Delegacije Evropske unije u Podgorici Aiva Orava da Crna Gora treba pažljivo da razmotri program ekonomskog državljanstva koji prijeti da bude kamen spoticanja na putu pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Nema sumnje da je Evropska unija poslala jasno upozorenje da bi uvođenje ekonomskog državljanstva na prezentovani način moglo biti prepreka daljim evropskim integracijama. Šta više, Evropa je još 2010. godine sugerisala Vladi da preispita program ekonomskog državljanstva i zatražila od Crne Gore da pravnu regulativu u toj oblasti uskladi sa evropskom Konvencijom o nacionalnosti", poručio je Bečić.

Bečić je naveo i da je jasno da su smjene u radio televiziji Crne Gore (RTCG) i povraćaj Javnog servisa pod okrilje mraka Demokratske partije socijalista (DPS), pa obračun i revanšizam kroz koji je izvršena smjena, dokazanog borca protiv organizovanog kriminala i korupcije iz redova civilnog sektora, Vanje Ćalović Marković iz Savjeta ASK-a i sad program ekonomskog državljanstva, samo mehanizmi otuđenih nosilaca vlasti bez demokratskog legitimiteta kako bi se Crna Gora blokirala na putu integracija u EU.

"Ti i i takvi lažni patrioti imaju alternativu, koja će bez oklijevanja uvesti Crnu Goru u zajednicu evropskih država", kazao je Bečić, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz demokratske Crne Gore je saopšteno i da su se Bečić i Bogdanović zahvalili prisutnima na sastanku na "iskazanom trudu, posvećenosti i predanosti u svim kampanjama u kojima su Demokrate učestvovale od osnivanja pa sve do danas, sa posebnim osvrtom na nesebično zalaganje i požrtvovanje koje su aktivisti iskazali na održanim lokalnim izborima u Pljevljima, gdje su Demokrate ostvarile odličan rezultat".

Bonus video: