Cetinje lomi jedan odbornik, Mojkovac opoziciji?

Izbori u prijestonici mogli bi biti najneizvjesniji od 2002. Opozicija ima izgledne šanse da formira vlast u Mojkovcu
144 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 16:36h

Novembarski izbori mogli bi nakon decenije neprikosnovene vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) na Cetinju unijeti neizvjesnost pri formiranju vlasti u gradu pod Lovćenom, dok bi opozicija nakon dva izborna ciklusa mogla opet doći u priliku da upravlja Mojkovcem gdje je rezultat uvijek bio tijesan, osim na posljednjim lokalnim izborima 2009. godine koje su bojkotovale tadašnja Srpska lista i Pokret za promjene.

Prema trenutnim istraživanjima koje su stranke radile za svoje potrebe i procjenama sa terena izbori 16. novembra u prijestonici mogli bi biti najneizvjesniji od 2002. godine, nakon kojih je DPS ostao u manjini zbog postizborne koalicije Liberalnog saveza i Socijalističke narodne partije, jer bi jedan odbornik mogao odlučivati o većini koja će upravljati Cetinjem.

S druge strane, sudeći prema internim istraživanjima, udružena opozicija ima izgledne šanse da formira vlast u Mojkovcu.

Rezultati lokalnih izbora u ta dva grada mogli bi odrediti dalje poteze opozicije uoči lokalnih izbora naredne godine, među kojima su najvažniji oni u Podgorici, ali i odnose unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, u slučaju da SDP sa opozicionarima preuzmu Cetinje.

DPS traži većinu

Prema sadašnjem stanju, stranka Mila Đukanovića koja je na posljednjim lokalnim izborima na Cetinju osvojila rekordno 21 odborničko mjesto, u optimističnom scenariju može da računa na 16 mandata, odnosno 15 u nešto negativnijoj soluciji. U tom slučaju, DPS-u bi za formiranje vlasti bio potreban jedan, odnosno dva mandata, koji bi mogli dobiti zahvaljujući rasutim glasovima od malih izbornih lista koje ne bi prešle cenzus ili pokušati da privole Pravednu Crnu Goru, koja ima najveće šanse za prelazak cenzusa, da naprave postizbornu koaliciju. U političkom klubu koji predvodi Rade Bojović do sada su kategorički odbijali da će praviti savez sa DPS, već su upravo svrgavanje vlasti postavili kao prvi cilj.

Stanje na terenu, prema tvrdnjama ljudi iz najvećih izbornih štabova u prijestonici, pokazalo je da izgledne šanse za formiranje vlasti imaju opozicine stranke i SDP, jer bi zajedno mogle brojati do većine od 17 mandata.

SDP sada, prema stanju na terenu i anketama, ima “sigurnih” sedam mandata, koliko je osvojio i na izborima 2009. godine, sa velikim izgledima da osvoji i osmi mandat.

Cetinjski izbori biće prilika za Pozitivnu Crnu Goru da izmjeri snagu u gradu u kojem je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima. Prema nekim istraživanjima stranka Darka Pajovića može očekivati od 4 do 6 mandata pod Lovćenom, koliko bi mogao osvojiti i Građanski front koji vodi Božidar Ivanović, a iza kojeg stoji Demokratski front pomognut Ninoslavom Kaluđerovićem, bivšim odbornikom Socijalističke narodne partije koja se na Cetinju bori da pređe cenzus.

Opozicija ima početnu prednost

Iako je Mojkovac ostao u zapećku medijske kampanje, ankete na terenu pokazuju da bi još neizvjesnije moglo biti prilikom formiranja većine u tom gradu.

Đukanovićeva partija u tom gradu računa na 14 “sigurnih” mandata, što je četiri manje nego što ih je imala do sada i tri manje od većine potrebne za apsolutnu vlast. DPS bi mogao do većine ako socijaldemokrate, sa kojima su bliski u tom gradu, osvoje jedan do dva mandata, dok im izgleda, za razliku od Cetinja, ne bi odgovaralo rasipanje glasova koji bi pripali opozicionoj koaliciji, ako ona osvoji 15 mandata, koliko procjenjuju da je njihovih sigurnih birača.

Đukanovićevoj partiji posao uoči mojkovačkih izbora mogli bi dodatno poremetiti loši odnosi u opštinskom odboru čiji su čelnici pokazali otvorenu netrpeljivost prilikom izbora gradonačelnika 2010. godine. Tada je u odboru vođenja žestoka kampanja da se onemogući kandidatura dotadašnjeg predsjednika Opštine Miladina Brka Mitrovića, ali kada je stranačko predsjedništvo kandidovalo Ivana Ašanina, nekoliko odbornika odbilo je da ga podrži na sjednici parlamenta.

Upravo bi Ašaninova nezavisna lista mogla biti jezičak na vagi, jer prema sadašnjim stanju na terenu mogao bi osvojiti dva mandata

Upravo bi Ašaninova nezavisna lista mogla biti jezičak na vagi, jer prema sadašnjim stanju na terenu mogao bi osvojiti dva mandata.

Međutim, strah DPS i DF da bi Ašanin mogao tražiti previše smanjuju njegove šanse za uspjeh, jer je za očekivati da će posljednjih dana kampanje njegove pristalice biti na meti aktivista ova dva jaka bloka.

DF bi, u slučaju da osvoji 15 mandata, do većine od 17 odbornika mogao preko postizborne koalicije sa Pozitivnom ili preko rasutih glasova. Opozicija je do lokalnih izbora 2006. godine imala vlast u ovom gradu sa jednim odbornikom više od koalicije DPS-SDP.

CdM objavio, pa uklonio

Portal Cafe del Montenegro je nakon objavljenog teksta u "Vijestima", objavio da bi DPS mogao da osvoji apsolutnu većinu na izborima na Cetinju.

CdM to tvrdi pozivajući se na anketu za koju nije objavljen izvor, ali je par sati nakon objave, tekst uklonjen sa stranice portala bliskog Dnevnim novinama.

Galerija

Bonus video: