Češka otvara ambasadu u Crnoj Gori

U Ambasadi su ubijeđeni da je svojim razmjerama ovaj poduhvat od izuzetne važnosti i i za Crnu Goru
410 pregleda 1 komentar(a)
Češka, zastava Češke, Foto: Pok-erarena.cz
Češka, zastava Češke, Foto: Pok-erarena.cz
Ažurirano: 05.11.2013. 13:11h

Republika Češka je donijela odluku da nivo dosadašnje diplomatske misije Republike Češke u Podgorici, sada već bivše Konzularne kancelarije, preraste u veći nivo i dobije status Ambasade.

Diplomatsku misiju u Podgorici će rukovoditi Petr Šmejkal, u svojstvu Chargé d´Affaires ad interim sa nerezidentnim Ambasadorom.

"Ovu odluku o promijeni statusa misije osjećamo kao prirodan slijed dugotrajno rastućih bilateralnih odnosa između dvije tradicionalno prijateljske države, Crne Gore i Republike Češke. Nadamo se da će novi nivo diplomatske misije unaprijediti razvoj u svim oblastima, koji su od obostranog interesa za nastavak saradnje između naših zemljalja, a posredstvom ove Ambasade", navodi se u saopštenju Ambasade Republike Češke.

Ubijeđeni su da je svojim razmjerama ovaj poduhvat od izuzetne važnosti i i za Crnu Goru, "koja je prepoznata kao dugotrajan i neprikosnoven promoter evropskih i evro-atlanstkih integracija u cijelome regionu Zapadnog Balkana".

"Raduje nas činjenica, da će ova transformacija ujedno i značiti proširenje porodice punopravnih diplomatskih misija, članskih država Evropske unije u metropoli Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: