Opozicija i NVO: Vrijeme je da Đukanović ode

"Mislim da bi bilo korektno i pošteno nakon prepotentnog i nepolitičkog vrijeđanja sa govornice Skupštine prije neki dan da Đukanović podnese ostavku", kazao je Danilović
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2013. 15:17h

Nakon novih zahtjeva iz Brisela i Vašingtona za rasvjetljavanje afere “Snimak” premijer Milo Đukanović bi trebalo da podnese ostavku i nekoj novoj vlasti dozvoli da jednom za svagda završi sa ovom aferom i svime što bi u budućnosti moglo da liči na nju, ocijenio je funkcioner DF Goran Danilović.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji kazao je, u intervjuu “Vijestima”, da će način na koji se crnogorska Vlada, policija i pravosuđe bave aferom “Snimak” biti važan pokazatelj posvećenosti države da se bori protiv korupcije, a da mnoge vlade, uključujući i SAD, pažljivo motre kako će se odvijati taj slučaj.

I Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, ponovio je da Evropska komisija očekuje da se aferi “Snimak” posveti neophodna politička i pravna pažnja. Stano je to kazao komentarišući izjavu Đukanovića da je za DPS afera “Snimak” završena.

"Mislim da bi bilo korektno i pošteno nakon prepotentnog i nepolitičkog vrijeđanja sa govornice Skupštine prije neki dan da Đukanović podnese ostavku, jer govori neistinu kada kaže da je afera “Snimak” završena. Nije, rekli su nam to iz Brisela i Vašingtona. Rekla mu je to i domaća javnost. On mora konačno izaći iz vlastitog svijeta koji je za sebe stvorio i suočiti se sa realnošću. Đukanović je čovjek prošlosti koji ne može da se prilagodi i davno je postao problem Crne Gore", kazao je Danilović.

Potpredsjednik Pozitivne Mladen Bojanić je ocijenio da je očigledno da zvaničnike EK nije impresionirala tvrdoglavost DPS-a i da oni i dalje insistiraju da se istraga izvede do kraja i da se utvrdi politička i svaka druga odgovornost.

"Mislim da će DPS ipak na kraju shvatiti da to mora da se uradi i da ćemo imati neki vid nastavka rasvjetljavanja ove afere", kazao je Bojanić.

Jovana Marović iz Instituta alternativa kazala je da ukoliko je za DPS afera “Snimak” završena priča, a nastavak njenog rasvjetljavanja za EU ključan pokazatelj da li je država spremna da se izbori sa problemom korupcije koja je prisutna u mnogim oblastima, onda postoji i različito razumijevanje procesa pridruživanja.

"Budući da je afera “Snimak” tek jedan u nizu slučajeva čije će se rasvjetljavanje tražiti iz Brisela tokom pregovora u poglavlju 23, vlast će morati da pokaže opredijeljenost da njihovim rješavanjem omogući zatvaranje ovih poglavlja. Izvjesno je da se borba protiv korupcije ne može svoditi isključivo na izmjene zakona. To je stav koji je nedvosmisleno iznijet u izvještaju o napretku Crne Gore, ali i od međunarodnih zvaničnika. Tužilačka i parlamentarna istraga nisu na adekvatan način rasvijetlile aferu i nisu donijele pomak u pravcu utvrđivanja odgovornosti. Zbog toga i postoji insistiranje na daljoj političkoj i pravnoj pažnji", kazala je Marović.

Vešović: Brisal "Snimak" pomenuo jednom, napredak 62 puta

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da se "takozvana afera "Snimak"" uporno pokušava predstaviti glavnom, ponekad i jedinom, temom o kojoj se vode razgovori u Briselu.

On je dodao da se u Izvještaju o napretku Crne Gore, koji broji 55 stranica, "tzv afera 'Snimak'" pominje samo jednom, dok se riječ napredak pojavljuje 62 puta u tom dokumentu.

"Na osnovu pisanja nekih medija stiče se utisak da se “Snimak” pominje makar 10 puta na svakoj stranici, a da napredak ne postoji”, kazao je Vešović.

U zaključcima Izvještaja o napretku na četiri stranice, Brisel je, bez konkretnog pominjanja afere, jasno zatražio rješavanje problema politizacije javne uprave i zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe. Vešović je kazao da se u javnosti “nespretno ili spretno” intepretiraju stavovi predstavnika međunarodne zajednice.

"Oni su jasno saopštili da oni ne prejudiciraju konačne pravno-političke zaključke u konkretnom slučaju, već njihovu jasnu definiciju, što je zapravo zalaganje DPS-a od početka ove tzv. afere”, kazao je Vešović.

On je rekao da su za pravnu definiciju zaduženi tužilaštvo i sudovi, da je političku raspravljao parlament i Anketni odbor koji nije ponudio nijedan dokaz, i da konačno o svemu svoj sud daju građani na izborima.

Galerija

Bonus video: