itegritet...

Da li će DPS i Skupštini ograničiti ulogu u pregovorima sa EU?

Amandman je na Odboru usvojen jednoglasno, da bi kasnije članovi DPS-a saopštili da će povući podršku
191 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Jovan Martinović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Jovan Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2013. 13:29h

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da pokušaj Vlade da uz podršku poslanika DPS-a obezbijedi sebi monopol u procesu definisanja pregovaračkih pozicija Crne Gore podsjeća na njihova obećanja o borbi protiv kriminala i korupcije - kada treba preći sa riječi na djela nastaje problem.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) smatra da bi usvajanje amandmana na Predlog rezolucije o procesu integracija u Evropsku uniju (EU) kojim bi Odbor imao pravo da vrati Vladi pregovaračku poziciju, ukoliko ocijeni da sadrži pogrešne ili štetne procjene, narušilo podjelu uloga u tom procesu.

Taj amandman je na Odboru usvojen jednoglasno, da bi kasnije članovi tog skupštinskog tijela iz redova DPS-a saopštili da će povući podršku.

„Najviši državni zvaničnici su bezbroj puta podvukli značaj uloge Skupštine i njene nadzorne funkcije u procesu evrointegracija. Ali, kada su poslanici koji sjede u Odboru krenuli da precizno definišu svoje nadležnosti, a sve u skladu sa poslovničkim ovlašćenjima, splasnuo je entuzijazam za demokratskom kontrolom procesa“, rekao je Radunović.

Član Odbora iz Pozitivne Dritan Abazović kazao je da neće podržati Rezoluciju ukoliko u njoj ne bude amandman koji je usvojen na Odboru. „Iznenađen sam dešavanjima oko ovoga i mogu samo da kažem da rezoluciju neću podržati ako amandman ne nađe svoje mjesto u njoj. Ostali tekst rezolucije je više generalne političke prirode, ali rezolucija je značajna upravo zbog ovog amandmana“, kazao je Abazović.

On je istakao da Predlog rezolucije mora što prije doći na plenum jer, ako se to ne desi, onda više uopšte nema smisla govoriti o njoj.

Iz DPS-a su istakli da dva od četiri člana Radne grupe koja je izradila Rezoluciju neće prihvatiti taj amandman Odbora i da je potrebno da se položaj Skupštine kada su u pitanju pregovaračke pozicije uredi poslovnikom, a ne da bude dio Rezolucije.

Radunović ističe da iako su prisutni predlagači Rezolucije, Aleksandar Damjanović (SNP) i Damir Šehović (SDP), izrazili spremnost da svaku sugestiju koja je plod konsenzusa članova Odbora uvrste u osnovni tekst, ali da zbog odsustva druga dva predlagača - Branka Radulovića (DF) i Miodraga Vukovića (DPS) to nije moglo biti urađeno.

„Zbog toga smo jednoglasno odlučili da amandman stavimo u proceduru”, rekao je Radunović.

On je dodao da je očigledno da su poslanici DPS-a u Odboru glasali o amandmanu shodno svom znanju i savjesti, iskazujući visok stepen autonomnosti.

Članovi Odbora iz redova DPS-a su Jovan Martinović, Predrag Sekulić, Nada Drobnjak, Šefkija Murić, Srđa Popović i Zoran Srzentić.

Preporučujemo za Vas