Front: BS da se bori protiv siromaštva, a ne protiv Njegoša

Milan Knežević iz DF-a smatra da optužbe BS da je Njegoš genocidni pjesnik ne mogu doprinijeti promovisanju međuetničkog i vjerskog sklada
75 pregleda 13 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.10.2013. 18:03h

Bošnjačka stranka (BS) bi trebala da se bori protiv organizovanog kriminala, korupcije i siromaštva na sjeveru i tako poboljša život crnogorskih građana, a ne protiv Njegoša, poručeno je iz Demokratskog fronta (DF).

BS je ranije saopštila da neće podržati odluku da se za državni praznik proglasi dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, jer je, kako su saopštili iz te partije, takva odluka neprimjerena građanskoj Crnoj Gori.

Vlada je na prošloj sjednici predložila izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja , bude državni praznik.

Iz BS-a su ocijenili da je takva odluka neprimjerena za građansku Crnu Goru navodeći da od nadležnih očekuju da je priespitaju.

Milan Knežević iz DF-a smatra da optužbe BS da je Njegoš genocidni pjesnik ne mogu doprinijeti promovisanju međuetničkog i vjerskog sklada, za koji se ta partija zalaže.

"Petar II Petrović Njegoš nije genocidan pjesnik, već najveće književno ime južnoslovenskih naroda, koji je svojim djelom ime Crne Gore i njenu vjekovnu borbu za slobodu ovjekovječio kao primjer, koji su slijedili svi porobljeni narodi u Evropi u 19. vijeku. I upravo, zbog ove nepobitne činjenice, na djelo Petra II Petrovića treba da budu ponosni svi narodi u Crnoj Gori, bez izuzetka", rekao je on.

Prema njegovim riječima, stihovi Njegoša danas postaju predmetom zluradih interpretacija, "kao što je to slučaj u saopštenju BS".

"Citiranje pojedinih stihova, istrgnutih iz konteksta, kojim se Njegoš na manipulativan način pokušava predstaviti kao mrzitelj pripadnika islamske vjeroispovijesti, upravo su školski primjer zlonamjernih konstrukcija tumačenja njegovog djela", piše u saopštenju Kneževića.

On je podsjetio na stihove Njegoša.

"Da su zbilja željeli tumačiti i promovisati Njegoševe stihove mogli su citirati i sljedeće stihove iz „Gorskog vijenca“: „O Stambole, zemaljsko veselje, kupo meda, goro od šećera, banjo slatka ljudskoga života, đe se vile u šerbet kupaju", naveo je Knežević.

To je, kako je kazao, samo fragment iz ode o Istanbulu, koja spada u vrhove svjetske poezije, i koju bi učenici i u turskom obrazovnom sistemu trebalo da znaju naizust, a takođe je i potvrda da je Njegoš pjesnik univerzalnih vrijednosti.

"Zato predstavnicima BS najsrdačnije preporučujemo, da se, umjesto borbe protiv Njegoša, kao članica Vlade Mila Đukanovića, upuste u borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, siromaštva na sjeveru, i time doprinesu poboljšanju statusa Bošnjaka, ali i ostalih crnogorskih građana", zaključio je Knežević.

Bonus video: