Nacrt novog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola manjina

Samo na nacionalne praznike manjina, njihova obilježja biće isticana u opštinama gdje pripadnici manjine čine najmanje 15% stanovništva
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 15:37h

Nacrt novog Zakona o o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola a koji se odnosi na pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Crnoj Gori, predstavljen je danas na okruglom stolu u Tivtu koji je priredilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Izuzetno loše posjećenom skupu, pored obrađivača iz ministarstva kojim rukovodi Suad Numanović, prisustvovali su predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, te nekolicinja predstavnika NVO sektora.

Sabahudin Delić je naglasio da ovaj akt, za razliku od starog zakona iz 2000. koji se mahom odnosi na zabrane, “više govori o onome što je dozvoljeno i načinu na koji je to dozvoljeno”

Rješenja iz novog zakona detaljno je obrazložio pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, Sabahudin Delić, koji je naglasio da ovaj akt, za razliku od starog zakona iz 2000-te koji se mahom odnosi na zabrane, “više govori o onome što je dozvoljeno i načinu na koji je to dozvoljeno”.

Pored ostaloga, po novom zakonu manjinski nacionalni savjeti će biti u obavezi da odrede etalone nacionalnih simbola dotične manjine – grb i zastavu, a koje će potvrđivati Skupština Crne Gore.

Osim za potrebe nacionalnih savjeta i drugih organizacija i ustanova manjina, tako utvrđeni simoli nacionalnih manjina isticaće se u jedinicama lokalne uprave u kojima pripadnici manjina čine većinsko stanovništo, i to u dane crnogorskih državnih, ali i nacionalnih praznika tih manjinskih naroda.

Samo na nacionalne praznike manjina, ta obilježja biće isticana i u opštinama gdje pripadnici dotične manjine čine najmanje 15 odsto stanovništva.

U svakom slučaju, lokalnim upravama prepušteno je da pobliže urede način upotrebe i javnog isticanja nacionalnih simbola manjina, pri čemu nije isključena ni mogućnost da se zastave manjinskih naroda uz državnu, viju na zgradama Opština gdje te manjine čine značajan udio u stanovništvu i svih 365 dana u godini.

“Sve što zakonom nije izričito zabranjeno, a ta mogućnost nije, naravno da je dozvoljeno. Imperativno je da se ti simboli ističu za vrijeme državnih i nacionalnih praznika manjina, a na lokalnim upravama je da sada same pokažu svoj demokratski kapacitet.

Primjena ovog zakona ne iziskuje nikakve troškove ni posebna finasijska sredstva i sve se svodi na dobru volju da na ovaj način uvažite nacionalnu manjinu koja živi u vašem gradu”, obrazložio je Delić.Zvonimir Deković i Marija Vučinović založili su se da se procenat od 15 odsto učešća u ukupnoj populaciji smanji kada su Hrvati u pitanju.

Naime, pripadnika tog naroda u Tivtu, gdje živi većina Hrvata u Crnoj Gori, već sada ima tek oko 17 posto, dok ih je u Kotoru, gdje su Hrvati imali ogroman uticaj na stvaranje materijalne i kulturne baštine tog grada, danas samo 7 odsto stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Njih dvoje pozdravili su donošenje novog propisa jer se pitanje isticanja nacionalnih simbola manjina “moglo različito tumačiti po dosadašnjem zakonu”.

Vasko Kostić iz NVO “Miholjski zbor” i “Matica Boke” istakao je da bi na zgaradi Opštine Tivat, s obzirom na nacionalnu strukturu stanovništva, stalno trebale stajati crnogorska državna, ali i hrvatska i srpska zastava, dok je Erfat Mulić iz NVO “Galaxy” kazao da u Tivtu trenutno živi 5,5 odsto Bošnjaka koji takođe žele biti vidljivi dio te multinacionalne i multikonfesionalne zajednice.

Galerija

Bonus video: