OCJENA MAĐARSKOG PREMIJERA

Orban: Crna Gora ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi

Prema njegovim riječima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma"
92 pregleda 24 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Savo Prelević
Viktor Orban, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2019. 02:21h

Crna Gora i Srbija ne pripadaju Balkanu, već srednjoj Evropi, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na forumu u okviru 29. Balvanjoši Ljetnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uvjeren da Mađarska treba da učini sve da Crna Gora i Srbija što prije postanu članice Evropske unije, piše Tanjug.

"Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici", rekao je Orban i dodao da "osjeća" da i Srbi imaju isti stav, prenijela je RTV Panon. 

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI. Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela "dostojno mjesto" u Evropi. 

Prema njegovim riječima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma". 

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da "svako dijete ima pravo na majku i oca". 

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije. 

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu "jedna nacija, jedan glas", kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU. 

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine. Mađarski premijer ocijenio je da se liberalna demokratija "okrenula naglavačke" i postala "liberalna nedemokratija". 

"Postoji liberalizam, ali nema demokratije", rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi "da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura".

Preporučujemo za Vas