Darmanović: Izjava Irineja ne utiče na odnose između Crne Gore i Srbije

"Iz tih vrijednosnih sukoba nastaju ovakve izjave koje su uvrjedljive i ne doprinose odnosima dvije države, ali odnosi između Vlada i država su dobri i ovakvi teški incidenti ne mogu to da naruše“
129 pregleda 18 komentar(a)
Srđa Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđa Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2018. 10:07h

Odnosi između Crne Gore i Srbije dobri su i ne mogu ih narušuti incidenti, kakav je izjava patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori, ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je za Glas Amerike rekao, da je izjava Irineja koji je uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem u NDH, besmislena i maliziozna i da nije prvi put da velikodostojnici SPC nasrću na Crnu Goru, njenu državnost i identitet.

Darmanović je kazao da SPC nikada nije mogla da prihvati činjenicu da je Crna Gora nezavisna država, da je članica NATO i da će biti članica Evropske unije.

"Iz tih vrijednosnih sukoba nastaju ovakve izjave koje su uvrjedljive i ne doprinose odnosima dvije države, ali odnosi između Vlada i država su dobri i ovakvi teški incidenti ne mogu to da naruše“, kazao je Darmanović, nakon razgovora sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evoazijska pitanja Vesom Mičelom.

Darmanović je, upitan da li se može govoriti da odnosi Crne Gore i Rusije otopljavaju, da je ruski predsjednik Vladimir Putin među prvim čestitao izbor predsjedniku Milu Đukanoviću, odgovorio da nekih elemenata za to ima.

Darmanović je ocijenio da je moguće da je Rusija prihvatila, ili da prihvata činjenicu, da je Crna Gora članica NATO, da je ta stvar završena, da možda nema potrebe za politčkim sukobima na bilateralnoj osnovi.

"Crna Gora nikada nije željela da bude u svađi sa bilo kim, a posebno sa velikom silom. U poslednje vrijeme nema nikave teške retorike na obje strane, ekonomska saradnja je uvijek postojala, ruski turisti su masovno dolazili u Crnu Goru uslijedila je čestitka Putina“, ukazao je Darmanović.

On je rekao da se nada da će u nekom periodu doći do neke vrste normalizacije.

Darmanović je kazao da je sa druge strane Rusija velika sila, da ima svoje interese na Balkanu koji se često ne podudaraju sa interesima niti Crne Gore niti zemalja članica NATO.

"U tom smislu moramo konstatovati da Crna Gora treba da vodi računa o svojoj bezbjednosti i nezavisnosti i pravcu koji je izabrala. Nadamo se, da se, ako stvari budu tako postavljene, u budućnosti možemo bolje razumjeti“, naveo je Darmanović.

On je rekao da su odnosi Crne Gore i SAD izvanredni, da je Amerika strateški partneri Crne Gore.

Darmanović je kazao da je sa Mičelom razgovarao o regionu, potrebi stabilnost u regiona, značaju referenduma u Makedoniji, značaju postizanja rješenja između Srbije i Kosova, značaju stabilnost Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je sa Mičelom razgovarao o Crnoj Gori saradnji u okviru NATO-a i činjenici da je Crna Gora lider procesa evropskih integracija.

"Razgovori su potvrdili snažno partnerstvo između SAD i Crne Gore o očemu je Mičel bio decidan kao i ja“, rekao je Darmanović, koji je u SAD učestvovao na konferenciji o vjerskim slobodama

On je rekao da se na Konferenciji raspravljalo kako se religija koristi u svrhe neslobode, a sa druge strane kako neki režimi da bi se uspostavili kao nedemokratski napadaju religijske slobode.

Bonus video: