Milošević o aferi "Snimak": Građani će reći jesmo li krivi

“Opozicija po svaku cijenu hoće da sudi jednoj političkoj partiji. To nije praksa ni u jednoj ozbiljnoj državi na svijetu”, kazao je Milošević
0 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tarzan Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2013. 09:07h

Politički direktor Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzan Milošević kazao je da ta partija u svojim redovima neće utvrđivati političku odgovornost za aferu “Snimak”, navodeći da političku odgovornost “utvrđuju građani Crne Gore na izborima”. On je kazao da Anketni odbor nije utvrdio umiješanost funkcionera DPS-a u aferu “Snimak”.

“Opozicija po svaku cijenu hoće da, bez ijednog dokaza, sudi jednoj političkoj partiji. To nije praksa niti je moguće ni u jednoj ozbiljnoj državi na svijetu”, kazao je Milošević.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić nedavno je naveo da od većeg koalicionog partnera očekuje da unutar svojih redova ispita političku odgovornost za aferu “Snimak”, navodeći da su socijaldemokrate to tražile i u svojim predlozima za zaključke Anketnog odbora. S druge strane, opozicija je predlagala usvajanje parlamentarne rezolucije kojom bi se tražilo utvrđivanje političke odgovornosti funkcionera DPS-a povezanih sa aferom.

Milošević je istakao da je DPS nudila pravno-političke zaključke Anketnom odboru, koji je trebalo da budu podsticaj nadležnim organima da ispitaju sve navode iz, kako je kazao, takozvane afere. “Cijenimo da su ti zaključci bili najbolji od nuđenih i svakako sadržajniji od tehničkog izvještaja”.

Podsjećajući da je politički i pravosudni nastavak afere “Snimak” tražen i u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da je pritisak Brisela jak i da DPS traži način da utvrdi neki nivo odgovornosti.

“S obzirom da je i SDP dijelio benefite zloupotrebe državnih resursa sa DPS-om njemu odgovara utvrđivanje političke, a ne krivične odgovornosti koja se odnosi na ozbiljne i osnovane indicije da se u ovom slučaju radi o političkoj korupciji i vezanim krivičnim djelima” kazala je Uljarević, navodeći da tom inicijativom socijaldemokrate pokušavaju da ostvare iskorak prema EK.

Član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić ne očekuje da DPS kazni funkcionere koji su nelegalnim radnjama donosili stranci pobjede na izborima.

“Nezamislivo je da onaj ko već više 20 godina vlada zloupotrebom državnih resursa kazni upravo one iz svoje stranke koji mu presudno donose tu pobjedu svojim nedozvoljenim radnjama”, kazao je Mandić.

On je Krivokapićev poziv da DPS sam utvrdi ko će snositi odgovornost za “Snimak” nazvao zataškavanjem teškog djela od kojeg je i SDP imao korist. “Taj poziv ne doživljavam kao rješenje problema, prije bih rekao da je to zataškavanje teškog djela koje je napravio DPS i njihovi funkcioneri organizujući izborne krađe i zloupotrebljavajući državne resurse u funkciji svoje stranke a samim tim i u korist svog koalicionog funkcionera”, rekao je Mandić.

On je istakao da da je korist od “izbornih krađa” osim DPS-a imala i Krivokapićeva stranka. Navodeći da opozicija nema dokaza da je SDP zloupotrebljavala resurse kojima je raspolagala, Mandić je podsjetio da su socijaldemokrate, kao dio vladajuće koalicije, imale korist od nelegalnih radnji DPS-a.

Mandić zbog toga ne očekuje da SDP podrži rezoluciju koju predlaže opozicija.

“Nisam optimista kada je u pitanju uloga SDP-a u rješavanju ovog slučaja. Lično bih bio iznenađen kada bi oni to uradili. Ali činenjica je da je to potrebno Crnoj Gori, i da se prvi put obezbjede fer uslovi za održavanje izbora”, rekao je Mandić navodeći da bi se desile reforme u Crnoj Gori kada bi se opoziciji i nevladinom sektoru priključila i SDP.

Uljarević: Žrtvovaće nekoga da izbjegnu sudove

Uljarević smatra da je vlast svjesna dramatičnosti trenutka i da zbog toga pribjegava manevru, koji može značiti utvrđivanje određenog nivoa političke odgovornosti, izražene kroz smjenu manje potrebnih kadrova ili njihovo “samoinicijativno žrtvovanje za partiju”.

“Ovoj vlasti suštinski više i odgovara da što prije utvrdi političku odgovornost, uz žrtve koje to nosi, jer su one za jednu partiju tog okvira podnošljivije nego da dopusti otvaranje dugotrajnog postupka pred pravosudnim organima za utvrđivanje krivične odgovornosti”, kazala je Uljarević.

Ona je istakla da bi valjano sproveden krivični postupak u slučaju afere “Snimak“ doveo do najozbiljnije krize vlasti.

“I vladajuću strukturu uzdrmao do tačke poraza na sljedećim izborima”, kazala je Uljarević.

Bonus video: