Pavlović optužio Misiju UN: Promovišu DPS i Bogdanovića

Iz Misije UN su saopštili da proslava nema nikakve veze sa izborima i da je ona na Cetinju održana i prethodne dvije godine
11 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2013. 13:52h

Koordinator Demokratskog fronta (DF) za izbore na Cetinju Koča Pavlović optužio je Sistem Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori da su se, organizovanjem proslave Dana UN u Prijestonici, direktno uključili u predizbornu kampanju.

Dan UN, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evopskih integracija (MVPEI), Prijestonice Cetinje i Sistema UN biće obilježen danas u Vladinom domu na Cetinju. Najavljeno je da će na svečanosti govoriti ministar Igor Lukšić, stalni koordinator Sistema UN Rastislav Vrbenski i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

“Proslava Dana UN na Cetinju biće pretvorena u promociju odborničke liste DPS-a i njenog nosioca Bogdanovića. Vjerujem da je UN, kao glavni organizator ove svečanosti, napravio grubi previd, kompromitujući tako vlastiti praznik. UN se, na ovaj način, direktno uključio u predizbornu kampanju na Cetinju, što je apsolutno neprihvatljivo za bilo koju diplomatsku misiju u Crnoj Gori”, kazao je Pavlović.

Iz Misije UN su saopštili da proslava nema nikakve veze sa izborima i da je ona na Cetinju održana i prethodne dvije godine.

”Sa planiranjem smo zajedno sa partnerima počeli već u junu, par mjeseci prije raspisivanja izbora, tako da ovogodišnje obilježavanje Dana UN koincidira sa lokalnim izborima. Dan UN globalno se obilježava svake godine 24. oktobra i u Crnoj Gori proslavu tradicionalno zajednički organizuju Vlada i Sistem UN. Na Cetinju se nalazi i Park UN, koji je formiran prilikom obilježavanja Dana UN prošle godine”, saopšteno je iz misije UN.

Iz MVPEI su pojasnili su da proslava na Cetinju nema veze sa izborima, jer je u tom gradu organizovana i prethodnih godina.

“Tadašnja zajednička odluka MVPEI i UN sistema u Crnoj Gori da obilježavanje Dana UN izmjestimo na Cetinje bila je ukorak sa našim planovima da konceptualno obogatimo obilježavanje Dana UN tako što smo osim tradicionalnog prijema, uključili i temu proslave. Cetinje kao Prijestonica, kao i reprezentativni objekti u kojima se skupovi takvog karaktera mogu organizovati, su bili dodatni razlozi”, ocijenjeno je u ministarstvu.

“Licemjerno je da se Bogdanović, sa govornice UN, verbalno zalaže za poštovanje ljudskih prava i da slavi UN kao njihovog globalnog zaštitnika”, kazao je Pavlović, dok je nosilac liste Pozitivne Crne Gore na Cetinju Dragan Cvetković kazao da se ne radi o zloupotrebi proslave.

Bonus video: