Kalezić: Ne vodim kampanju protiv Fronta

"Insinuacija da djelujem u prilog politici DPS-a je groteskna. Savez komunista je jedina partija u kojoj sam bila, a iz koje sam izašla u jesen 1989."
94 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 06:43h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Jelisava Kalezić odbacila je navode Predsjedništva Fronta da vodi kampanju protiv tog političkog saveza, navodeći da nije uzurpirala Građanski klub, niti stoji iza kritika bivših članova na forumima.

Ona je kazala da iznoseći ocjene o propustima u radu Fronta nije radila na slabljenu tog političkog saveza niti rušenju jedinstva za račun vladajućih stranaka.

"Insinuacija da djelujem u prilog politici DPS-a je groteskna. U Predsjedništvu DF-a ima nekoliko pojedinaca koji su u raznim periodima svoga profesionalnog ili političkog djelovanja radili sa DPS-om ili u njemu. Ja nikome to ne spočitavam kao hipoteku, ali tako je. Savez komunista je jedina partija u kojoj sam bila, a iz koje sam izašla u jesen 1989. U derivatima ove partije, nastalim devedesetih, nijesam učestvovala. Ni u drugima", ocjenila je Kalezić.

Predsjedništvo Fronta najavilo je sankcije protiv Kalezićeve zbog ocjena da su nestranačke ličnosti bile dobrodošle u Front tokom kampanje, ali da su kasnije marginalizovane i isključene iz političkog djelovanja saveza.

Ona je u kolumni objavljenoj u “Vijestima” ocijenila da je sužen postor za nestranačke ličnosti, te da nije riješeno pitanje finansiranje nestranačkog dijela Fronta.

U Predsjedništvu na čijem je čelu Miodrag Lekić ocijenjeno je da Kalezić stoji iza napada "nekoliko blogera koji se nazivaju Građanski klub", upozoravajući da poslanica Fronta skreće pažnju javnosti sa problema u kojima se nalaze Vlada i vladajuća koalicija.

Kalezić je, reagujući na kritike Predsjedništva DF, kazala da je kontradiktorna teza da se zbog "slabljenja jedinstva ili viših ciljeva" mora ćutati o propustima u radu Fronta.

"Poput poznate teze DPS- a"prvo država, pa demokratija" ili "kritika korupcije i organizovanog kriminala šteti pregovorima o pridruživanju Evropi". Smatram da nije dobro za sebe i svoje imati jedan, a za druge drugi pristup", kazala je ona.

Poslanica DF podsjetila je da je na probleme u Frontu ukazivala u aprilu na sastanku sa Lekićem, kao i 30. maja kada je tražila raspravu na poslaničkom klubu.

Kalezić navodi da je početkom juna uputila Predsjedništvu inicijativu o načinu finansiranja, te da je krajem juna ukazala na sužavanje prostora za nestranački blok u DF.

"O javnom blaćenju, nema smisla govoriti. Smatram da javna rasprava sa iznošenjem argumenata i dokaza, nije nikad blaćenje. A na Predsjedništvu sam bila jedanput, na moj zahtjev, u vezi sa inicijativom o načinu finansiranja. Nikad nijesam pozvana na razgovor, koji ne bih odbila".

Ona je odbacila navode Predsjedništva da je uzurpirala Građanski klub navodeći da nema ni saradnike na društvenim mrežama. Kalezić je pojasnila da je na društvenim mrežama aktivna jedino kroz Fejsbuk stranicu na kojoj objavljuje svoje tekstove objavljene u medijima.

"Ako se na nekim društvenim mrežama mogu naći tekstovi u smislu podrške ili osporavanja upućeni meni lično, smatram da je to nešto što neminovno ide uz javne djelatnosti. Kritiku doživljavam kao nešto korisno i konstruktivno. Čak i neprincipijelnu, i iz takve se ima šta naučiti", ocjenila je ona.

Građanski klub izašao iz Fronta

Kalezić je podsjetila da je Građanski klub osnovan uoči parlamentarnih izbora na Lekićevu inicijativu, ističući da taj Klub više ne funkcioniše u okviru DF.

Predsjednštvo DF je ranije ocijenilo da su Klub napustila "dvojica-trojica Kelezićkinih saradnika".

"Članove Kluba upoznala sam kada je i mene, kao i njih, Lekić pozvao. Iz Građanskog kluba su Đorđije Malović, Luka Radonjić, Borko Vuksanović, Goran Strahinja, Aleksandar Novović, Vladimir Vukićević, Marko Popović i Miloš Ćuić, a svako od njih je na vezi imao nekoliko sarađujućih i zainteresovanih mladih ljudi. To je mnogo više od dvojice-trojice", ocijenila je ona.

Galerija

Bonus video: