AFERA "SNIMAK"

Krivokapić da traži ostavke u DPS-u

Opozicija predlaže usvajanje rezolucije kojom bi se utvrdila politička odgovornost
9 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2013. 15:57h

Demokratski front i Pozitivna Crna Gora pozvali su Socijaldemokratsku partiju (SDP) da usvoje zajedničku rezoluciju kojim bi parlament tražio utvrđivanje političke odgovornost aktera afere “Snimak”. Komentarišući izjavu predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da od Demokratske partije socijalista (DPS) očekuje da unutar stranke završi ispitivanje političke odgovornosti u vezi sa aferom “Snimak”, poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević rekao je da istraga afere “Snimak“ može biti ponovo pokrenuta ukoliko Socijaldemokrate budu htjele.

“Ukoliko je SDP promijenio stav i shvatio da je doveo parlament u situaciju da bude loše ocijenjen od strane Evropske komisije (EK) možemo da napravimo neki politički dokument, rezoluciju ili deklaraciju, kojom ćemo evindetirati političku odgovornost upravo onih koji su bili predmet rada Anketnog odbora. Tako možemo da popravimo štetu”, kazao je Medojević za “Vijesti”.

U Izvještaju o napretku Evropske komisije konstatovano je da je Brisel razočaran što je nakon parlamentarne istrage o aferi “Snimak ” prihvaćen samo tehnički izvještaj i što nije do kraja raščišćeno pitanje političke odgovornosti, navodeći da će ono ostati u fokusu praćenja EU. Evropski komesar za proširenje Štefan File nije želio da propisuje dalje korake oko afere “Snimak”, ali je upozorio da je Brisel prilično jasno dao do znanja šta očekuje od Crne Gore. S druge strane, premijer Milo Đukanović je nakon objavljivanja Izvještaja EK ponovio da je afera spinovana kako bi se ugrozila država Crna Gora.

Medojević smatra da je SDP glavni krivac što je Anketni odbor usvojio tehnički izvještaj, navodeći da Krivokapić nije želio da podrži predlog opozicije da DPS razriješi funkcionere koji su učestvovali u aferi. Predsjednik parlamenta ranije je kazao da je rekao da je SDP pokazao želju za rasvjetljavanjem afere ”Snimak” tako što je glasao za formiranje Anketnog odbora i dao podršku u njegovom radu.

Poslanik Pozitivne Azra Jasavić je upozorila da je nova parlamentarna istraga o “Snimku” moguća samo ako se pojave novi dokazi. Ona je podsjetila da je na osnovu Zakona o parlamentarnoj istrazi bez novih dokaza nemoguće pokrenuti novu istragu o istom slučaju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič je tokom predstavljanja Izvještaja o napretku naveo da Brisel očekuje da će crnogorska politika i dalje istraživati aferu “ Snimak ” i da nije isključeno da se pojave i dodatni dokazi o njoj. On je tada rekao da bi bilo potrebno da istražni organi i dalje nastave sa istragom o zloupotrebi sredstva, ukoliko se oni budu našli.

Dok Jasavić ne isključuje mogućnost da se pojave novi dokazi i pojave, Medojević smatra da bi formiranje novog Anketnog odbora bilo gora solucija od rezolucije o utvrđivanju političke odgovornosti funkcionera DPS-a.

“Novi anketni odbor bi bio surogat, jer bi morali da kažemo da prvi anketni odbor nije utvrdio da ima odgovornih, a sada ih ima kada je EU zavrnula uši nekom iz vladajuće kalicije”, tvrdi Medojević, dok Jasavić ne očekuje utvrđivanje političke odgovornosti u parlamentarnoj istrazi jer SDP to ne želi.

“Ne znam da li se od SDP-a može očekivati da napravi zaokret u politici prema pitanju utvrđivanja političke odgovornosti za “Snimak”. Ipak, su i oni imali benefite od zloupotreba utvrđenih u aferi”, kazala je ona.

Parlament treba da kontroliše vlast

Medojević smatra da je Krivokapićev predlog da DPS ispita odgvoornost svojih funkcionera nema svrhe, jer su čelnici te stranke tvrdili da je afera montirana.

“Krivokapić je poslao predlog da DPS sam ispita odgovornost svojih predstavnika a DPS je rekao da afera ne postoji i da je montirana od opozicije i medija. Jasno je da ne postoji politička volja vladajuće koalicije da se utvrdi odgovornost”, kazao je Medojević i dodao da se ne može dopustiti DPS-u da utvrđuje odgovornost, jer je to zadatak Skupštine.

U Krivokapićevu inicijativu da DPS sam utvrdi odgovornost unutar partije ne vjeruje ni Jasavić, navodeći da u Đukanovićevoj stranci nema snage za preispitivanje odgovornosti funkcionera.