Za i protiv

Parlament: Danas glasanje o Zakonu o komunalnoj policiji

Zajednički stav većeg dijela poslanika bio je juče da je neshvatljivo i nelogično to što se o ovom zakonu raspravlja prije Zakona o komunalnoj djelatnosti
60 pregleda 0 komentar(a)
Parlament CG, Foto: I. Šljivančanin
Parlament CG, Foto: I. Šljivančanin
Ažurirano: 22.10.2013. 16:28h

Nakon što su juče raspravljali o Zakonu o komunalnoj policiji, poslanici u Parlamentu Crne Gore glasaće danas o njemu.

Zajednički stav većeg dijela poslanika bio je juče da je neshvatljivo i nelogično to što se o ovom zakonu raspravlja prije Zakona o komunalnoj djelatnosti, koji je u skupštinskoj proceduri već dvije godine. Ovim zakonom se omogućavaju dodatna ovlašćenja komunalnim policajcima, između ostalog upotreba fizičke sile, mogućnost zadržavanja ali i pravo da zadržavaju lica koja krše komunalne propise.

Poslanica SNPa Snežana Jonica kazala je da joj nijesu jasne nadležnosti komunalne policije, kao i da su joj sporna prekomjerna ovlašćenja slzužbenika. Objašnjava da se upotrebom fizičke snage smatra primjena različitih zahvata različitih vještina, ali da Zakonom nije određeno da bi komunalni policajac trebalo da poznaje te vještine.

“Imate priču o upotrebi palica gdje se kaže da se ona ne može upotrijebiti u predjelu vrata, glave, kičmenog stuba, grudnog koša, genitalija.. to je otprilike čitavo tijelo osim noge. Pa će taj neko ko je završio srednju školu, bilo koju, biti toliko hirurški precizan da nanišani noge licu koje narušava komunalni red. Igramo se sa stvarima koje će proizvesti štetu i po one koji treba da vrše ta ovlašćenja a i po one nad kojima treba da se vrše”, ocijenila je Jonica.

Takođe, naglasila je da je neophodno preciznije definisati kada komunalna policija može primjenjivati video nadzor jer norma, u kojoj piše da se radi spreiječavanja narušavanja komunalnog reda određeni objekat može obezbijediti video nadzorom, može biti vrlo upitna.

Ističe da komunalni policajac nema, kao što je to utvrđeno zakonom, kapacitet da određuje duševnu razvijenost, osjetljivost i privatnost maloljetnika.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović ocijenio je juče da je Zakon solidan ali ne idealan, ali je predložio da se kao obavezno sredstvo koje će nositi komunalni policajci uvrsti i pištolj.

Prema riječnima poslanice Ljerke Dragićević, “neće biti sreće ni koristi” od komunalne policije dok bude zavisna od lokalne samouprave, jer će je ona kontrolisati. Tvrdi da su samostalnost i odgovornost najbitniji da bi funkcionisala ta služba.

“Ako tako ne bude, građanima za borbu protiv nasilja ma kakve vrste ostaje policija jer makar oni ne traže napismeno pozive već što je iz njihovog domena završavaju maksimalno”, kazala je Dragićević dodajući da je diskutabilna i odredba da na 5000 stanovnika “ide” jedan komunalni policajac.

Iako su pojedini poslanici opozicionih partija pozvali predlagače da povuku ovaj prijedlog, to se ipak neće desiti a DPS i SDP najavili su da će podržati ovaj zakon.