Medojević i Pajović: Partneri DPS-a takođe krivi za "Snimak”

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović rekao je da ohrabruje što Evropska komisija traži da se afera dovede do kraja
69 pregleda 0 komentar(a)
Medojević, Foto: Savo Prelević
Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2013. 15:48h

Koalicioni partneri DPS-a i naročito lider Socijaldemokratske partije (SDP), označeni su juče kao glavni krivci za dosadašnju jalovost afere “Snimak”.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović rekao je da ohrabruje što Evropska komisija traži da se afera dovede do kraja, kao “skandalozan primjer drske zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe”. Pajović je kazao da vjeruje kako će se pojaviti novi dokazi u toj aferi, te da odgovornost u svemu imaju koalicioni partneri DPS-a.

“Htjeli priznati ili ne, oni svi su danas u vlasti i na raznim pozicijama, zahvaljujući primjeni tih i takvih metoda koje su zapravo i omogućile DPS-u da formira većinu. Oni sudjeluju u podjeli otetog”, naveo je Pajović.

On je ocijenio da nije pošteno sjedjeti u vlasti koja je formirana zahvaljujući zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe. “Ma koliko politika bila umjetnost mogućeg, znači pragmatična i ogoljena od idealizma i principa, ipak osnovne moralne vrijednosti ne možemo zaboraviti i zgaziti, jer krađa je krađa”, zaključio je Pajović.

Medojević je dodao da su iz Fronta tada predlagali da Demokratska partija socijalista (DPS) razriješi funkcionere koji su učestvovali u toj aferi i da im zabrani obavljanje bilo koje javne funkcije na četiri godine

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević podsjetio je da se u Izvještaju EK konstatuje da je parlament usvojio tehnički izvještaj u vezi tog slučaja, bez pozivanja na političku odgovornost.

Medojević je kazao da je tokom parlamentarne istrage imao konsultacije sa Krivokapićem i da je stekao utisak da je lider SDP-a spreman da zajedno sa opozicijom usvoji zaključke koji će jasno ustanoviti političku odgovornost za aktere afere “Snimak”.

Medojević je dodao da su iz Fronta tada predlagali da Demokratska partija socijalista (DPS) razriješi funkcionere koji su učestvovali u toj aferi i da im zabrani obavljanje bilo koje javne funkcije na četiri godine.

"Tada sam stekao utisak da je Krivokapić spreman da to prihvati, ali je nakon pet dana predložio zaključke koji nijesu tražili utvrđivanje odgovornosti već opštu ocjenu da se mora sankcionisati zloupotreba državnih resursa bez lociranja ko to radi i to nam nije bilo prihvatljivo“, rekao je Medojević.

On je kazao da su jasna očekivanja EK na osnovu Izvještaja o napretku da afera “Snimak” mora da ima politički epilog, ocjenjujući da će to biti veliki pritisak „prije svega, na SDP“.

"Možda parlament ponovo obnovi aktivnost koja bi trebalo da dovede do utvrđivanja političke odgovornosti DPS-a za zloupotrebe u izbornom procesu“, rekao je Medojević. Medojević je kazao da su u Uniji nezadovoljni i pravosudnim epilogom afere “Snimak”.

"Ono što je tužilaštvo radilo je izrugivanje osnovnim postulatima pravne države, Frontu ali i Evropskoj uniji“, naveo je Medojević. U Frontu će, kako je dodao, analizirati kakve će posljedice imati Izvještaj o napretku. „Vidjećemo da li će vlast, prije svega SDP, ozbiljno shvatiti Izvještaj“, kazao je Medojević.

On je dodao da će u Frontu pratiti i posao Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, ocjenjujući da su za sada rezultati tog tijela solidni. On je saopštio da Front prema svim istraživanjima ima veću podršku građana od DPS-a.

Bonus video: