Miodrag Vlahović ambasador u Južnoafričkoj Republici

Vlahović juče nije želio da komentariše tu informaciju, upućujući novinara na ministarstvo koje vodi Igor Lukšić
209 pregleda 14 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2013. 06:52h

Prvi šef diplomatije u nezavisnoj Crnoj Gori i prvi ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Miodrag Vlahović predložen je za ambasadora na nerezidentnoj osnovi u Južnoafričkoj Republici, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Vlahović se tako u diplomatiju i Ministarstvo vanjskih poslova vraća tri godine nakon povratka sa ambasadorske funkcije u Vašingtonu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vlada je usvojila predlog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija da Vlahović iz Podgorice predstavlja Crnu Goru u Južnoafričkoj Republici, a zvanična Podgorica čeka dodjelu agremana. Vlahović juče nije želio da komentariše tu informaciju, upućujući novinara na ministarstvo koje vodi Igor Lukšić.

Bivši crnogorski šef diplomatije je imenovan za prvog crnogorskog ambasadora u SAD pola godine nakon referenduma o nezavisnoti, a diplomatsku karijeru prekinuo je nakon isteka mandata kada ga je u Vašingtonu 2010. godine naslijedio bivši dekan Fakulteta političkih nauka Srđan Darmanović.

Iako je uobičajena praksa u Ministarstvu vanjskih poslova da se nakon povratka iz inostranstva diplomate stave na raspolaganje ministarstvu, Vlahović, koliko je poznato, nakon povratak iz SAD nigdje nije bio angažovan.

Prema nekim spekulacijama, Vlahović je odbio angažman u ministarstvu zbog nesuglasica sa tadašnjim šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Zakonom o vanjskim poslovima bivše diplomate se obavezuju da se nakon povratka iz diplomatske misije stave na raspolaganje ministarstvu, koje ih može rasporediti na poslove u skladu sa potrebama u istom ili nižem diplomatskom zvanju. Za razliku od drugih ambasadora Crna Gora do sada nije imala diplomatskog predstavnika u Kejptaunu, a prema zakonu o vanjskim poslovima nerezidentni ambasador može biti diplomata itz treće zemlje ili ministarstva. Prema informacijama “Vijesti” Vlahović bi mogao biti angažovan kao diplomatski predstavnik Crne Gore i u nekim drugim afričkim državama i organizacijama.

Bonus video: